open-navfaktor-logo
search
Bivši trener Tuzlaka
Sloboda se oprostila od Ćire Blaževića: Pamtit ćemo ga po njegovim šalama i dobroti
Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević preminuo je u 88. godini života nakon duge borbe s opakom bolešću.
08.02.2023. u 08:54
get url
text

Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dva puta ju je pobijedio, ali treći put nažalost nije uspio. Preminuo je dva dana prije svog 88. rođendana.

Od legendarnog trenera opraštaju se i bh. klubovi, a među prvima se oglasila tuzlanska Sloboda, koju je iz Prve lige Federacije BiH vratio u elitni rang našeg fudbala.

- U kratkom vremenskom periodu ostavio je veliki trag u našem klubu. Iako se zadržao samo šest mjeseci 2014. godine, kao šef stručnog štaba Crveno-crnih naš klub vratio je iz Prve lige FBiH u najveći rang bh. fudbala.

Pamtit ćemo ga po njegovim šalama i dobroti, kao i nekoga ko je u potpunosti bio predan trenerskom poslu. Bio je omiljen kod navijača, ali i svih uposlenika našeg kluba. Njegovoj porodici i prijateljima kolektiv FK Sloboda izražava iskreno saučešće - poručili su iz Slobode.

Ćiru su kroz karijeru pratili brojni sportski uspjesi. Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri - osvajača Prve lige Švicarske.

Dinamu je titulu donio u sezoni 1981/1982, nakon 24 godine čekanja, a kasnije će se pokazati i posljednju u Jugoslaviji. Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine sa Hrvatskom je osvojio bronzanu medalju.

Od jula 2008. do decembra 2009.godine vodio je reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a u baražu za Svjetsko prvenstvo 2010. od Zmajeva je bolji bio Portugal.

U igračkoj karijeri nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švicarske Sion i Moutier.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.