UIOBiH

Sputnik V i dalje na Sarajevskom aerodromu, carinska procedura još nije okončana

FOTO: Fena

Carinska procedura uvoza vakcina iz Rusije Sputnik V još nije okončana, potvrdio je za Faktor Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

Prema njegovim riječima, i dalje se čeka da uvoznik dostavi svu neophodnu dokumentacju za obavljanje carinskog postupka.

VEZANI TEKST - Agencija za lijekove: Nismo dali, niti je tražena saglasnost za vakcinu Sputnik V

- Neophodno je da ovlašteni špediter podnese carinsku prijavu za uvozno carinjenje i priloži svu potrebnu dokumentaciju, između ostalog i rješenje Ministarstva zdravstva Republike Srpske, jer je riječ o interventnom uvozu. Čim se podnese carinska deklaracija za uvozno carinjenje i bude priložena sva neophodna dokumentacija za carinski postupak, carinska služba će vrlo brzo završiti postupak. Vakcine se nalaze u komori pod temperaturnim režimom - kazao je Kovačević.

Dodao je da će u carinskoj deklaraciji stajati sve potrebne informacije, ko je uvoznik, koja je vrijednost, koji je iznos obračunatih uvoznih dažbina...

- Tek kad se podnese carinska deklaracija, imat ćemo te podatke - istakao je.

Kontigent od 2.000 vakcina na Sarajevski aerodrom stigao je prije tri dana, a one će prvo biti upućene Agenciji za lijekove BiH. Očekuje se da u februaru stigne oko 200.000 vakcina, za oko 100.000 osoba jer bi svako trebao da primi dvije doze, a u martu još toliko.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga