open-navfaktor-logo
search
Analiza
Šta se krije iza Vučićeve poruke da podnosi ostavku, ucjena SAD-a i EU-a ili...
Aleksandar Vučić odlučio je odigrati na kartu ucjene Amerike i Evropske unije, te je preko svojih medija u Srbiji plasirao informaciju da je spreman podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Srbije, kao i da će vanredni izbori biti održani u septembru. 
08.02.2023. u 08:08
get url
text

VEZANI TEKST - Vanredni izbori u septembru, Vučić podnosi ostavku?

Tako je Gabrielu Escobaru i Miroslavu Lajčaku stavio do znanja da imaju rok do septembra da udovolje njegovom zahtjevu, odnosno da za priznanje Kosova dobije zajednicu srpskih općina. 

I Escobar i Lajčak znaju da sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem takav scenarij nije moguće ostvariti, te su prema saznanjima Faktora, kao predstavnici američke i evropske administracije spremni da uklone Kurtija, a na njegovo mjesto postave poslušnog kosovskog političara koji će prihvatiti njemačko-francuski plan, ali i ZSO kakav Vučić traži. 

Prije 15-ak dana Escobar je na konstataciju da je Kurti više puta rekao da neće formirati ZSO,  poručio da "jedna osoba i jedna stranka ne mogu odustati od provođenja pravno obavezujućih tačaka".

- Mi ćemo to uraditi, ja ću to uraditi, tako što ću naći partnere, ima mnogo ljudi koji bi željeli vidjeti bolje odnose između Srba na sjeveru Kosova i ostatka zemlje - kazao je Escobar.

Baš u to vrijeme u javnosti se sve više počeo pojavljivati bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, koji je prije nekoliko dana prisustvovao i Molitvenom doručku u Washingtonu. 

- ZSO je za Kosovo obaveza preuzeta od ranije, ujedno je ustavna i zakonska obaveza. ZSO ima za cilj integraciju Srba u prištinske institucije i odvajanje zavisnosti od Srbije. Podržavam ovaj proces, odnosno, postizanje dogovora sa Srbijom - izjavio je nedavno Haradinaj, o kojem se sve više govori kao zamjeni za Kurtija jer je SAD-u i EU stalo da što prije riješe Kosovo, kako bi se okrenuli problemima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. 

Dvodnevno zasjedanje Skupštine Srbije, na kojem su zastupnici opozicije "žestoko" napadali Vučića, bilo je u njegovoj režiji i svojevrsna poruka i Amerikancima i Evropljanima, da ukoliko njega ne bude, doći će neki drugi sa kojima ništa neće moći dogovoriti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.