open-navfaktor-logo
search
Premijera
Stiže "Vođa" u NPS: Bajka o lošim i onim malo manje lošim ljudima
Po motivima filma "Veliki diktator" Charlesa Chaplina, 28. februara s početkom u 19.30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličena premijera predstave "Vođa".
26.02.2020. u 11:05
get url
text

Po motivima filma "Veliki diktator" Charlesa Chaplina, 28. februara s početkom u 19.30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličena premijera predstave "Vođa". Adaptaciju i dramatizaciju teksta uradio je Almir  Imširević, a režiju potpisao Admir Glamočak. 

- Pitali su nas koliko smo se držali Chaplinovog filma i koliko njega ima u predstavi. Ovo nije priča kojom želimo zabaviti ljude u imitiranju Chaplina. Ovo nije ni komedija u pravom smislu te riječi, najtačnija definicija ove predstave mi je bila bajka za odrasle. Diktatori su promijenili lice, i u našem svijetu ima puno više diktatora. Imamo svjetske diktatore i svako od nas nekog svog malog diktatora. Osamdeset godina poslije Chaplinovog filma, diktatori su se namnožili i oružje im je postalo smrtonosnije - kazao je Imširević na pres- konferenciji. 

{$galerijaFotografija}

Reditelj Glamočak dodao je da su napravili bajku u kojoj imaju loši ljudi, i oni malo manje loši.

- Bila jednom jedna Zemlja i u njoj živio jedan Narod. Sretna Zemlja i sretan Narod. Poslije, kažu, bio Rat. Onda, valjda, ako dobro pamtim, došla neka Politika i rekla da Zemlje više nije Zemlja i da bijelo više nije bijelo. I kazala da ni ljudi više nisu ljudi, nego nešto drugo. E, onda, Politika napravi neke druge ljude i podijeli ih na Vođe i Sljedbenike. Vođa je bilo sve više pa se Narod jedva vidio od njih. A Vođe su se zabavljale. Crtale granice, krojile Zemlju, bojile i obojile. Kako je Zemlja velika, a Vođa mnogo, bude im tijesno. Počeše gurati Narod. Narod gasi ognjišta. Ide preko obojene Zemlje i traži komad sreće. I čiča miča...- zapisao je Glamočak o predstavi. 

{$galerijaFotografija}

V. d. direktora Drame, Slaven Vidak, ustvrdio je da su napravili pitku predstavu u kojoj će publika uživati, čemu garantuje i sjajna glumačka postava: Izudin Bajrović (Brico/ Franc Kamp), Ejla Bavčić Tarakčija (Ministrica Bravar Kalauzović), Vedran Đekić (Ministar Mačić), Mak Čengić (Minustar Trezorov), Milan Pavlović (Ministar Piton), Merima Lepić Redžepović (Draga, supruga Pitonova), Aldin Omerović (Komšija), Alisa Čajić Drmać (Hanan), Belma Salkunić (Doktorica)... 

Vidak će odigrati ulogu oca, a vojnike, umjetnike i narod Nerman Mahmutović, Tarik Džinić, Harun Ćehović, Enes Kozličić, Riad Avdić i Belma Salkunić. 

Press Vođa Narodno pozorište 26.02.2020.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.