open-navfaktor-logo
search
Spor s Vladom
Sudije u Hrvatskoj traže plaću od najmanje 3.000 eura, ako im se ne udovolji idu u štrajk
Hoće li sudije prvi put u historiji stupiti u štrajk u Hrvatskoj trebalo bi biti jasno u srijedu kada se sastaje radna grupa za izmjenu Zakona o plaćama sudijaa i pravosudnih službenika.
16.04.2023. u 11:04
get url
text
Sud Slavonski Brod, izricanje presude

S jedne strane su zahtjevi sudija, a s druge ponuda Ministarstva pravosuđa i uprave koje planira povećanje plaća sudija i tužitelja. Ono bi u najvećem postotku obuhvatilo općinske sudije i tužitelje koji su u prosjeku plaćeni samo 1670 eura neto. Njima bi se plaće povećale za više od 300 eura, odnosno 22 posto, i to od septembra, navodi Fena pozivajući se na Jutarnji list.

Udruženje hrvatskih sudija (UHS) smatra da to nije dovoljno i traži povećanje od 1300 eura. Ističu da osnovna plaća sudija prvostepenog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu, što znači da neto plaća mora biti 3000 eura. 

- Tražena plaća mora biti isplaćena do 1. juna 2023., a zakon kojim će se urediti plaće, penzije i druga materijalna prava sudija mora biti donesen do 1. oktobra 2023. - zaključak je UHS-a usvojen Skupštini Udruženja u Dubrovniku.

Ne udovolji li Vlada zahtjevu, sudijenajavljuju mjere upozorenja, odnosno bijeli štrajk. Organizirat će, kažu, demondtracije na Markovu trgu u Zagrebu, prvostepene sudije radit će samo na hitnim predmetima, a drugostepene sudije neće otpremati odluke.

 U zaključcima UHS-a se spominje povećanje plaća svih službenika kako bi sudovi mogli funkcionirati te adekvatno informatičko opremanje sudova.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.