open-navfaktor-logo
search
Pohvalio se
Tegeltija kaže da je Borac drugi najgledaniji klub u BiH: Zvanični podaci ga demantiraju
Milan Tegeltija, predsjednik Borca, pohvalio se da su Banjalučani drugi najgledaniji klub u Bosni i Hercegovini, a četvrti u regionu.
16.05.2023. u 15:17
get url
text

Tegeltija je na Twitteru napisao da je, što se tiče BiH, samo Željezničar "vrlo malo ispred" Borca.

- FK Borac je četvrti najgledaniji klub u regionu. Ispred Borca su Hajduk, Crvena Zvezda i Željezničar (vrlo malo ispred). Iza Borca su Sarajevo, Partizan, Dinamo i ostali klubovi regiona. Samo u zadnje četiri utakmice u Banjoj Luci (u mjesec i po dana) utakmice Borca je pratilo više od 24.000 ljudi - napisao je prvi čovjek Banjalučana.

No, službeni podaci Fudbalskog saveza BiH govore da Tegeltija baš i nije u pravu.

Kada je u pitanju poredak najgledanijih premijerligaških timova, na prvoj poziciji je Željezničar čije mečeve na Grbavici je pratilo 146.678 navijača. U prilog Želji išla je i činjenica da su oni ove sezone sve domaće utakmice igrali u svome domu, za razliku od klubova na čijim stadionima su izvođeni radovi na ugradnji hibridnog terena. Među njima je Borac, ali i Sarajevo. Uprkos činjenici da se Bordo tim tek nedavno vratio na Koševo njihove utakmice ove sezone gledalo je 103.050 fanova i po tome su drugi u bh. eliti.

Na trećoj poziciji po gledanosti domaćih mečeva je Zrinjski sa 82.278 navijača. Vrijedi istaknuti da aktuelni prvak BiH domaće utakmice u proljetnom dijelu sezone umjesto u Mostaru igra u Čitluku i to je svakako utjecalo na posjetu.

Domaće mečeve Borca ove sezone gledalo je 71.950 ljudi, a rame uz rame s Banjalučanima su Velež (71.900), Široki Brijeg (71.600) i Posušje (71.550).

Na opasku tviteraša da Tegeltija ne iznosi tačne podatke, Tageltija je odgovorio:

- Za one koji se pozivaju na podatke o posjeti koje izbacuje FSBiH, podsjećam da Savez ne broji gledaoce nego delegat daje procjenu "odoka". Mi brojimo. I naravno uvijek je puno više gledalaca nego prodatih karata, naročito kad se ima u vidu da djeca ne plaćaju ulaznice - pravdao se Tegeltija.

Njegova konstatacija o "odokativnim" procjenama delegata je svakako na mjestu, ali ista situacija je s ostalim stadionima pa postoji mogućnost da su i ostali klubovi gledaniji nego što to pokazuju izvještaji FSBiH. Ali činjenica je da se radi o jedinim zvaničnim podacima, dostupnim kako medijima, tako i ostalim zaljubljenicima u bh. fudbal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.