Značajan suficit

Terović: BPK Goražde ima najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom u BiH 

Dževad Terović, predsjednik Privredne komore BPK Goražde
FOTO: Fena

Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde predstavila je informaciju o ostvarenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa inostranstvom po entitetima, kantonima, regijama i općinama za prošlu godinu.

Kako je pojasnio predsjednik Privredne komore Dževad Terović, u 2022. godini je u odnosu na godinu ranije, na nivou Bosne i Hercegovine došlo do pada pokrivenosti roba i usluga za 5,26 posto. Na federalnom nivou također je zabilježen značajan pad.

Po njegovim riječima, BPK Goražde ostvario je suficit u razmjeni robe sa inostranstvom i najbolje rezultate pokrivenosti uvozom izvozom robe i usluga na nivou države BiH.

- Na području BPK Goražde u periodu u prošloj godini uvezeno je roba i usluga u vrijednosti od 210 miliona 975.000 maraka, što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 56 miliona 236.000 maraka ili 36,34 posto, dok je izvezeno roba u vrijednosti od 330 miliona 451.000 maraka, što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 58 miliona 930.000 maraka ili 21,70 posto. Pokrivenost uvoza roba izvozom u posmatranom periodu iznosila je 156,83 posto, što je u odnosu na isti period prethodne godine kada je pokrivenost iznosila 175,47 posto manje za 18,84 posto - precizirao je Terović.

Naglasio je da je u posmatranom periodu, BPK Goražde ostvario suficit u razmjeni roba sa inostranstvom od 119 miliona 476.000 KM. Po glavi stanovnika, na području BPK Goražde uvezeno je roba i usluga u iznosu od 8.327 maraka, a izvezeno 13.043 maraka. Kada je u pitanju izvoz robe, po glavi stanovnika BPK Goražde ima najveći iznos u cijeloj državi BiH.

- To znači da je na svakih 100 maraka uvezenih roba i usluga izvezeno 156,83 marke, čime je ostvaren najbolji rezultat pokrivenosti uvoza izvozom roba i usluga na nivou države BiH, a na nivou Federacije BiH, pored BPK Goražde i Unsko- sanski kanton je ostvario pozitivnu bilansu u razmjeni roba sa inostranstvom od 10 kantona u Federaciji BiH, dok je ekonomska regija u RS-u Doboj i Trebinje, također imala pozitivnu platnu bilansu. Ostale tri regije Banja Luka, Bijeljina i Istočno Sarajevo ostvarile su negativnu bilansu razmjene roba sa inostranstvom, kao i Distrikt Brčko - naveo je Terović.

 

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga