JP Šume RS

Tri hiljade radnika prijete protestima, direktor Gojković im poručio da nema ništa od povećanja plaća

FOTO: Nezavisne

Oko 3.000 radnika u JP Šume RS koji primaju najnižu plaću, očekivalo je njeno povećanje u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o radu RS-a iz januara ove godine, međutim direktor Slaven Gojković im je prije nekoliko dana odgovorio da "nema ništa od toga".

Radnici zbog toga poručuju da će, umjesto na godišnje odmore, ići pred zgradu Uprave JP Šume RS u Sokocu i Banjoj Luci, a traže pomoć i od resornog ministarstva i Vlade RS-a.

U Savezu sindikata RS-a su istakli da se na osnovu izmjena i dopuna Zakona o radu iz januara ove godine, a čije donošenje je zahtijevao sindikat, najniža plaća uvećava po osnovu minulog rada, prekovremenog i noćnog rada.

Na osnovu toga je u ovom javnom preduzeću urađen i program za obračun plaća, u skladu sa Zakonom o radu.

Međutim, iz kabineta generalnog direktora JP Šume Srpske je 5. augusta 2022. godine stigao dopis u kome se navodi da od primjene Zakona o radu "nema ništa" i da se sve vraća na staro, uz obrazloženje da je to "stručno tumačenje njegove pravne službe".

Uprkos mnogobrojnim razgovorima koje su sindikalci vodili sa predstavnicima ovog javnog preduzeća, uprava nije pokazala razumijevanje.

- Važno je napomenuti da se sa cijenom rada od 160 KM, koja je potpisana 1. jula ove godine, također kalkuliše u ovom preduzeću i da se daje nalog od direktora da se obračunava u manjem iznosu - tvrde u Savezu sindikata RS-a.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga