open-navfaktor-logo
search
Obustavljen postupak
Tužilaštvo KS neće provoditi istragu protiv Katice: "Prijavljeno djelo nije krivično"
U septembru prošle godine Federalna uprava policije dobila je zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo za preduzimanje mjera i radnji te pribavljanja materijalne dokumentacije, a u vezi sa slučajem prijave protiv tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice.
13.10.2020. u 19:53
get url
text

Radi se o prijavi, tačnije o pismu podrške tadašnjem, a kasnije smijenjenom komesaru Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, Mevludinu Haliloviću.

Nezadovoljni policajci, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije, smatrajući da iza smjene komesara stoji politika, a kako bi se na tu poziciju doveo čovjek koji će raditi za interese partije Narod i pravda, koja je Katicu i postavila za ministra, Tužilaštvu, ali i medijima, institucijama i ambasadama u našoj zemlji, dostavili su pismo podrške tadašnjem komesaru.

U tom pismu, odnosno prijavi, navedena su brojna sporna postupanja Admira Katice, ali i, kako se ističe u pismu "njegovog mentora i čovjeka iz sjene NiP-a Kemala Ademovića, trenutnog mozga operacije ovladavanjem MUP-om KS".

Između ostalog, navodi se da su Katica i Ademović, za vrijeme dok su bili savjetnici ministra unutrašnjih poslova FBiH Muhidina Alića "najviše novca zagrabili kroz rad u Komisiji za izradu i implementaciju dokumenta Polazne osnove strategije drumskog saobraćaja za period 2008. do 2013. godine'".

U pismu podrške se navodi da je za ove potrebe bez ustavne i zakonske nadležnosti utrošeno nekoliko miliona maraka, te da je samo za dokument navedene strategije Vlada FBiH izdvojila 50.000 KM, iako se radilo o plagijatu, odnosno jednom od magistarskih radova na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu i Izvještaju o sigurnosti saobraćaja u okviru projekta iz 2004. godine, koji je finansiran iz zajma Svjetske banke.

Također, u pismu podrške je navedeno da je FMUP u tom periodu utrošio ogromna novčana sredstva za specijalistički studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu u iznosu od 532.800 KM (mada postije informacije da se radi o iznosu od milion KM) za edukaciju 72 državna i policijska službenika u oblasti organizovanog kriminala i radnji dokazivanja, među kojima je bio i Admir Katica. Kao dokaz beskorisnosti utrošenog novca navodi se činjenica da mnogi koji su pohađali ovaj specijalistički kurs uopće nisu radili niti rade na oragnizovanom kriminalitetu, niti radnjama dokazivanja u krivičnom postupku.

Kao nezakonito postupanje navedeno je i protivpravno pokretanje biltena FMUP-a "STOP", čiji je glavni i odgovorni urednik bio tadašnji savjetnik ministra Admir Katica. Prema navodima, bilten se sastojao od tri lista, izdat je tri puta, a za njega su utrošene stotine hiljada maraka, nakon čega je, zbog utvrđivanja da ne postoji pravni osnov, bilten ugašen.

Na sličan način je, navodi se u prijavi, oformljena redakcija, odnosno Uređivački odbor za obavljanje poslova izdavačke djelatnosti, čiji je glavni i odgovorni urednik bio Admir Katica. Prema prijavi, u ovim kratkoročnim aktivnostima, "inkasirano" je 100.000 KM.

Također, prema navodima iz pisma podrške, Katica je na osnovu sporne odluke o nagrađivanju radnih mjesta u FMUP-u kod kojih postoje posebni uvjeti rada dobijao 20 posto na plaću savjetnika ministra FMUP-a.

S tim u vezi, kako se navodi u zahtjevu Tužilaštva traže se informacije o zakonskom osnovu i opravdanosti navedenih aktivnosti i postupaka, te prateću dokumentaciju.

Nakon što je skoro godinu dana vršilo provjere, Tužilaštvo Kantona Sarajevo u junu ove godine donosi naredbu o nesprovođenju istrage protiv Katice, koji se u međuvremenu vratio na posao šefa kabineta predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije.

- Na osnovu dostavljenog anonimnog pisma podrške komesaru Mevludinu Haliloviću od službenika FUP-a i MUP-a KS, a nakon izvršenih provjera, postupajuća tužiteljica je 10.07.2020. godine donijela odluku da se istraga neće provoditi budući da prijavljeno djelo nije krivično - informisali su nas iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.