open-navfaktor-logo
search
Protiv koronavirusa
U RS stiglo 20.000 vakcina Sputnik V: Vakcinisat će se prvo zdravstveni radnici i stariji od 65 godina
U Republiku Srpsku je stigao drugi kontigent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv koronavirusa Sputnik V koji su dočekali predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministar zdravlja RS Alen Šeranić.
01.03.2021. u 12:00
get url
text

- One će biti namijenjene za zdravstvene radnike i time ćemo zatvoriti prvu kategoriju, a ostale doze ćemo usmjeriti prema populaciji starijih od 65 godina i one koji imaju razne vrste hroničnih oboljenja, a imamo već određene spiskove - rekao je Šeranić.

Dodao je da vakcine prvo idu na kontrolu u Agenciju za lijekove BiH, nakon čega bi trebalo da krene vakcinacija stanovništva. 

- Cilj je da što prije vakcinišemo što više osoba. Imamo najave da ćemo u narednom periodu dobiti i drugi kontigent kao i da bi u toku naredne sedmice trebala stići druga komponenta, i to dogovaramo sa proizvođačem. Važno je da krenemo i pratimo kontinuitet. Već ove sedmice bi trebalo da počne vakcinacija - kazao je Šeranić.

Što se tiče dosadašnjeg interesa za vakcinaciju, Šeranić je podsjetio da je u Srbiji bila organizovana vakcinacija za radnike zdravstenih ustanova u RS, te privatnih i javnih staračkih domova.

Potvrdio je da je do sada odaziv bio oko 80 posto u odnosu na ukupan broj prijavljenih

U Srbiji je vakcinisano 2.626 osoba iz RS, a u ovom entitetu još njih 970.

Što se tiče vakcine Pfizer, Šeranić je rekao je da će sutra institucije BiH razgovarati sa predstavnicima ove kompanije, a da je stiglo i pismo preko mehanizma Kovaks za vakcinu AstraZeneca.

Premijer RS Radovan Višković je kazao da se u narednim danima očekuje i druga komponenta vakcine Sputnik V, a da se RS odlučila na ovaj korak kada su iz Savjeta ministara BiH informisani o mogućim problemima u nabavci vakcina preko mehanizma Covax.

- Kad smo vidjeli da možemo doći u poziciju da zemlje okruženja nabavljaju vakcine, a da mi ne možemo da je nabavimo za svoje ljude, odlučili smo se za ovaj korak. Preko Kovaksa smo uplatiti za 400.000 doza, a sa Rusijom isto toliko. Imao i obećanja iz EU, a sa Kinezima radimo na obezbjeđenju kineske vakcine. U ovom trenutku imamo uplaćenih preko 400.000 doza, a u pregovorima smo za bar još toliko - kazao je Višković.

On je rekao da je sa Rusijom potpisan okvirni sporazum za 1.200.000 doza vakcina, jer se ne zna koliko će se doza morati primiti.

- U ovom momentu ne znamo do kada će koronavirus trajati, i morali smo preduzeti sve mjere da ih obezijedimo - rekao je Višković.

Podvukao je da je vakcina na dobrovoljnoj bazi i besplatna.

- Ona značajno košta budžete, ali zdravlje ljudi je na prvom mjestu i ne želimo špekulisati oko novčanih sredstava - kazao je Višković.

Rekao je da do kraja marta još eventualno može da stigne kontigent od 100.000 doza vakcina.

- Sukcesivno ćemo ih nabavljati  - kazao je Višković.

Ranije je u ovaj entitet stiglo oko 2.000 doza, a najavljeno je da se u narednom periodu očekuje, da u dva navrata stigne ukupno oko 200.000 vakcina kojima bi se, u dvodoznom procesu imunizacije, vakciniše oko 100.000 građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.