open-navfaktor-logo
search
Izložba i promocija knjige
U Sarajevu otvorena manifestacija "Dani islamske tradicije Bošnjaka"
Izložbom i promocijom knjige "Hfz. Husnija ef. Semić: život i djelo", autora Ferida Dautovića, u Sarajevu je otvorena manifestacija "Dani islamske tradicije Bošnjaka", javlja Anadolija.
01.11.2022. u 19:43
get url
text

Treće izdanje manifestacije koju organizuje Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka trajat će do 18. novembra, a obiluje nizom sadržaja.

Promocija knjige, kao prva aktivnost ovogodišnje manifestacije, upriličena je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a o liku i djelu visočkog imama i učenjaka hafiza Husnije ef. Semića, osim autora, govorili su Mustafa Prljača, Elvir Duranović i Salih Semić, sin rahmetli efendije Semića.

 

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid Dautović, koji je organizator manifestacije i autor knjige, kazao je novinarima kako kroz ovu aktivnost žele predstaviti projekte koje su realizovali tokom godine.

- Želimo pokazati raskošnost islamske tradicije kroz prikazivanja i pokazivanje bošnjačkog življenja islama, naše uleme koja je ljubomorno čuvala i vjeru i tradiciju, i na temeljima primarnih izvora islama, Kur'ana i Sunneta, utemeljila jedno originalno razumijevanje islama na ovim našim prostorima - rekao je Dautović.

Upravo jedan od tih vrlo značajnih imama i alima jeste upravo Husnija ef. Semić, koji je poseban utjecaj imao u Visokom i okolini.

- On je bio jedan alim koji je djelovao u jednom teškom vremenu, nakon Prvog, tokom i nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnogi imami odlazili (iz službe) u neke druge institucije da rade zbog teškoće života koji je nametalo to vrijeme. On (Semić) je ostao zapravo klasični misionar koji je promovirao sve one univerzalne vrijednosti vjere - naveo je autor knjige Dautović.

Dodao je kako je efendija Semić bio i muhafiz, osoba koja preslušava učače Kur'ana napamet, a izveo je ukupno 13 hafiza, među kojima su bile i dvije žene.

Hafiz Husnija ef. Semić preminuo je 1970. godine u svojoj 67. godini.

 

Uz promociju knjige večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci postavljena i izložba radova i dokumenata iz života Husnije ef. Semića.

U okviru ovogodišnje manifestacije bit će upriličene izložbe, promocija filma, regionalna konferencija, naučni skup, tribina i promocije knjiga u izdanju Instituta.

Manifestacija će objedinjavati ukupno devet različitih sadržaja, koji će se realizirati u Sarajevu, Goraždu, Žepču, Bihaću, Ključu, Visokom, Zenici i Varešu.

Ona ima za cilj da aktivnosti Instituta objedini u jednu manifestaciju koja bi uveliko olakšala promociju i širenja saznanja o kulturnoj baštini Bošnjaka, njihovoj tradiciji, učenjacima, te rukopisnoj ostavštini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.