open-navfaktor-logo
search
Po naredbi CIK-a
U skoro svim općinama u KS ponovno se prebrojavaju glasovi
Iz Općinskih izbornih komisija u Kantonu Sarajevo i to Centar, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža, Vogošća ponovo se broje glasovi sa određenih biračkih mjesta po naredbi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.
05.10.2022. u 12:45
get url
text

Ovu informaciju za Općinu Stari Grad Sarajevo potvrdila nam je Nevzeta Mulalić, predsjednica tamošnje izborne komisije.

Kako je objasnila jučer su se ponovo brojali glasovi sa šest biračkih mjesta i to za pojedine nivoe vlasti. Razlog po kojem je CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova je da broj glasova u glasačkim kutijama nije jednak ukupnom broju glasačkih listića.

Također, Mulalić je za N1 pojasnila da danas počinje ponovno brojanje na ukupno 11 biračkih mjesta sa područja ove općine i to jedno zbog pakovanja materijala, a ostalih 10 zbog objedinjavanja izbornih rezultata i brojanja glasačkih listića. Sa navedenih biračkih mjesta brojat će se također listići sa određenog nivoa vlasti.

Stižu i novi zahtjevi za dodatno brojanje glasova, do sada je pristiglo još njih 10 koji se obrađuju prvo u Centru za obradu podataka.

N1 saznaje da su navedeni razlozi isti ili slični i u drugim sarajevskim općinama u kojima se vrši prebrojavanje.

Maksida Pirić, portparolka CIK-a BiH, da posmatrači moraju biti obaviješteni za ponovno brojanje glasova i da se sve trenutno radi po naredbi CIK-a, a kada se izvrši objedinjavanje i potvrđivanje rezultata tek idu prigovori, odnosno zahtjevi stranaka za ponovno brojanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.