open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud Hrvatske
Ukinuta oslobađajuća presuda za zloupotrebu položaja Fikretu Abdiću
Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna
16.12.2019. u 20:40
get url
text

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo oslobađajuću presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti, prenosi HRT.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prijenosu prava vlasništva, a ukupna počinjena šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Prema optužnici, Fikret Abdić terećen je da je 2001. godine fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim da je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu kompanije, vilu u Voloskom, vrijednu 1,9 miliona kuna.

Abdić je u martu 2012. godine pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci, na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. godine osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.