open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Uprkos koroni: Olimpijski bazen Otoka bilježi dobit u poslovanju
Javno preduzeće Olimpijski bazen Otoka Sarajevo prvo polugodište 2020. godine završilo je sa ostvarenom dobiti, prije oporezivanja, u iznosu od 104.084 maraka.
05.11.2020. u 08:53
get url
text
Enes Peštek

Enes Peštek, direktor Olimpijskog bazena Otoka, rekao je za Faktor da će ovo javno preduzeće sigurno do kraja godine zadržati dobit koju su ostvarili u prvom polugodištu ove godine, bez obzira na velike posljedice koje su pratile rad bazena zbog pandemije koronavirusa.

- Napravili smo brojne uštede i na taj način uspjeli smo napraviti dobar rezultat u poslovanju, odnosno nismo morali uzimati kredite s obzirom na pad prihoda zbog mjera koje su poduzete na sprečavanju širenja koronavirusa. Odlukom kriznih štabova FBiH i Kantona Sarajevo u martu nam je zabranjen rad. U periodu obustave pružanja usluga od 16. marta do 3. juna 2020. godine izvršen je remont koji je po sadržaju prevazilazio sve dosadašnje i možemo ga okarakterisati gotovo kao kapitalni - ističe Peštek.

U isto vrijeme Olimpijski bazen preživio je i drugi udar u poslovanju jer nisu mogli naplaćivati usluge od korisnika bazena.

- Potražujemo oko 350 hiljada maraka, ali imamo i svojih dugova koja se mogu isplatiti naplatom ovih dugova. Za neke dugove pokrenuli smo sudske postupke, jer niz godina nisu plaćeni i to sam zatekao kada sam preuzeo direktorsku funkciju. Zbog toga smo donijeli odluku ako se recimo od klubova ne naplate maksimalno dvije fakture, Olimpijski bazen će raskinuti ugovor. Ovo je bio dobar potez i klubovi vode računa da na vrijeme plaćaju naše usluge i zbog toga smo zadovoljni – kaže direktor Olimpijskog bazena.

Bez obzira na pad prihoda u poslovanju, Peštek tvrdi da su uspješno preskočili sve prepreke i da počinju sa razvojnim projektima.

- Planiramo da izgradimo do bazena fitness centar od 480 kvadratnih metara. Parking ispred bazena sada naplaćujemo i tu imamo zaradu, a kada završimo i fitness centar, imat ćemo još bolju zaradu. Instalirali smo i japanski uređaj za uštedu električne energije i na godišnjem nivou imamo uštedu 20 hiljada maraka. Priprema se i instalacija solarnih panela na parkingu ispred bazena i napravit ćemo uštedu energije najmanje 30 posto, a koristit će se za zagrijavanje bazena. Ovo su projekti koje radimo zajedno sa Vladom KS i Gradskom upravom Sarajevo. Uskoro ćemo raspisati tender za otvaranje bušotine za vodu na dubini 350 metara i za ovaj projekat smo osigurali sredstva – zaključuje Peštek.

Pozitivnom poslovanju Olimpijskog bazena najviše pomaže osnivač Gradsko vijeće Sarajevo, sa godišnjom dotacijom od 1,5 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.