open-navfaktor-logo
search
Treća sreća
Već viđeno: Da li su Petev i Zmajevi naučili lekciju u kvalifikacijama za SP?
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine lider je grupe 3 Lige nacija B.
12.06.2022. u 21:38
get url
text

Zmajevi su među rijetkim reprezentacijama koje nakon tri kola ovosezonskog izdanja najmlađeg UEFA-inog reprezentativnog takmičenja nisu osjetile gorčinu poraza.

A, nije da nismo imali sreće. Plesali smo po rubu u sve tri utakmice. Prevljak je u 93. minuti pogodio za remi u Helsinkiju, isti igrač je kaznio promašaje Rumuna i u Zenici nam osigurao trijumf, a Crnogorci su u finišu prvog poluvremena mogli do (ne)dostižne prednosti...

Istina, u Podgorici smo nes(p)retno ostali bez cijelog plijena, a u utorak nam slijedi pravi ispit zrelosti.

Nekako, ova situacija podsjeća na nešto što smo "već vidjeli". Na dvije situacije koje smo već preživjeli sa Ivaylom Petevom, a koje su odnose na domaće utakmice u kojima smo imali prilike pobjedama prelomiti stvari u našu korist. I oba puta smo se "okliznuli"...

VEZANI TEKST - Nagrada za dobre rezultate: Zmajevi u drugoj jakosnoj grupi pred žrijeb za EURO 2024

Prva se odnosi na početak kvalifikacija za Mundijal u Kataru. Bugarski strateg debitovao je u Helsinkiju, gdje smo protiv Finaca osvojili bod (2:2). Uslijedio je minimalan poraz od Francuske, a potom i gostujući remi protiv aktuelnog svjetskog prvaka. Na krilima sjajnog rezultata iz Pariza u septembru prošle godine dočekali smo Kazahstan, protiv kojeg se očekivala sigurna pobjeda. Međutim, u 95. minuti ostali smo bez tri boda (2:2).

Stvari smo donekle popravili narednog mjeseca gostujućim trijumfom protiv Kazahstana (2:0), te remijem sa Ukrajinom (1:1) u Lvivu. Došli smo u situaciju da sa dvije domaće pobjede odemo u baraž.

Međutim, pali smo već na popravnom. Opet na domaćem terenu. Finci su nam na Bilinom polju očitali fudbalksu lekciju i raspršili snove o baražu. Gosti su slavili sa 3:1 (Pukki promašio i penal), a tri dana kasnije dotukla nas je Ukrajina (2:0).

Nadamo se da će treća biti sreća i da su Petev i njegovi njegovi izabranici naučili lekcije iz dva prethodna slučaja, te da će napraviti iskorak koji bi nam otvorio vrata osvajanja prvog mjesta u grupi. Na taj način osigurali bismo baraž na EURO 2024, što bi u startu rasteretilo Zmajeve u kvalifikacijama za smotru najboljih kontinentalnih reprezentacija na koju se do sada nikada nismo plasirali. Da li je došlo vrijeme i za to?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.