Namjenska industrija

Vlada FBiH traži od Nadzornog odbora Ginexa da preispita odluku o smjeni Uprave kompanije

FOTO: ILUSTRACIJA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmtra zaključake u kojima se, između ostalog, "zadužuju privredna društva koja se bave proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne opreme da u FBiH da u roku od 30 dana usklade statute društva sa Zakonom o privrednim društvima, Zakonom o javnim preduzećima u FBiH, Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH".

To se odnosi na sljedeća preduzeća: Igman Konjic, Ginex Goražde, BN TMiH Novi Travnik, Binas Bugojno, Zrak Sarajevo, Pretis Vogošća, TRZ Hadžići i Unis group Ilidža.

Također, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da preispita donesene odluke sa sjednice Vlade FBiH održane 29. aprila, a koje se tiču upravljanja Ginexom, odnosno smjene uprave kompanije.

VEZANI TEKST - Sindikat uspio uvjeriti ministra Džindića: Fočo ostaje direktorica Ginexa

Kako je navedeno u zaključku, Ministarstvo će nakon toga predložiti Vladi FBiH svrsishodniji i transparentniji način upravljanja u tom privrednom društvu. Naglašeno je da je Zakonom o privrednim društvima propisano da predsjednik i članovi nadzornog odbora imaju pravo dobiti sve podatke o poslovanju.

Utvrđeno je da pojedine uprave privrednih društava namjenske industrije ne dostavljaju podatke i informacije nadzornim odborima, pogotovo one koji se odnose na sklapanje ugovora sa kupcima namijenjene izvozu.    

Sjednica Vlade je u toku.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga