Prekinuta sjednica

Vladajuća "Trojka" u KS nije imala većinu u Skupštini ni za usvajanje dnevnog reda

FOTO: Screenshot

Dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su bila 23 zastupnika danas nije usvojen.

Presjedavajući Elvedin Okerić na početku je rekao da imaju dovoljan broj zastupnika rad i odlučivanje, a na danšenjem dvnevnom redu bile su između ostalih sljdeće tačke: prijedlog Zakona o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a "Srebrenica", nacrt Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o inspekcijama Kantona Sarajevo, nacrt Zakona o komunalnoj policiji Kantona Sarajevo, prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2022. godinu...

Skupština većina nije imala dovoljno ruku da usvoji dnevni red, a onda je zastupnik Elmedin Konaković tražio pojedinačno izjašnjavanje.

- Da nas upozorim što se dešava. Oborili smo dnevni red na kojem je trebao biti usvojen taj dokument koji omogućava funkcionalnost zdravstvenog sistema. Ovo se nikada nije desilo u sali Skupštine Kantona Sarajevo. Nikada nijedna opozicija nije oborila dnevni red, a ne onaj koji se tiče funkcionisanja cjelokupnog sistema - rekao je između Elemedin Konaković.

VEZANI TEKST - Čengićeva lekcija "Trojki": Ne treba opozicija čuvati kvorum, nego parlamentarna većina

Jasmina Bišćević Tokić je potom pojasnila zašto zastupnici SDA nisu podržali ovaj dnevni red.

- Nije tačno ovo što kolega Konaković kaže. Nismo podržali dnevni red jer zdravstveni radnici nemaju potpisan nijedan kolektivni ugovor. Finansijski plan ZZO ne predviđa povećanje ni satnice ni koeficijenta. Nećemo podržati dok se ne potpiše kolektivni ugovor u zdravstvu i ne poveća satnica – rekla je Biščević Tokić.

Predsjedavajući Okerić prekinuo je sjednicu kazavši kako nema smisla održati je.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga