open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zaimović: Escobar nam je poručio da se vlasti u FBiH moraju fokusirati na standard građana
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je danas u Sarajevu i sa zvaničnicima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, kazao je kako im je poručeno da nema govora o ratu u Bosni i Hercegovini, te da će američka administracija braniti Dejtonski sporazum uz poruku da vlast u FBiH učini sve da poboljša standard građana.
08.11.2021. u 15:57
get url
text

- Imali smo jedan vrlo konstruktivan i sadržajan razgovor sa gospodinom Escobarom. Ono što jeste bitno, možda i najbitnije, jest što je gospodin Escobar kazao da oni, jedan od bitnih garanta Dejtonskog sporazuma, neće dozvoliti, bilo kakve priče o ratu u BiH. S druge strane, naglasio je da bi vlasti u Federaciji, uključujući i Parlament Federacije BiH, trebali prije svega da se fokusiraju na standard građana, stope rasta koje su u okruženju veće nego u Bosni i Hercegovini. Odnosno, da postavimo ciljeve kada je u pitanju razvoj i standard građana na veći nivo. Mi smo prenijeli svoju zabrinutost ambijentom koji se pravi u Bosni i Hercegovini i iskazali zabrinutost građana, koja u konačnici usporava privredni, ekonomski razvoj u BiH. I ti ljudi koji napuštaju BiH ne napuštaju je samo iz ekonomskih razloga, nego razmišljaju i o onim porukama koje upućuju neki lideri, koji zveckaju oružjem - rekao je nakon današnjeg sastanka na konferenciji za novinare u Sarajevu Zaimović i dodao:

- Mislim da su poruke koje su stigle nama, koje su upućene, ohrabrenje i za nas i za građane, da mi treba da se fokusiramo na ono što jeste zadatak Parlamenta FBiH, vlasti, da osiguramo razvoj. Evo te poruke koje smo dobili za mir u BiH treba da prenesemo dalje. Svakodnevno dobijamo pitanja građana hoće li biti rata. Mislim da smo sa relevantnih adresa dobili garancije da o tako nečemu nema govora i da će izvorni Dejton biti branjen od američke administracije.

{$galerijaFotografija}

Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda FBiH, kazao je kako je današnji sastanak bio kratka prilika da Escobara upoznaju sa svim onim što trenutno opterećuje političke prilike u Bosni i Hercegovini.

- Razgovarali smo i o potrebi dovršetka Izbornog zakona do kraja godine kako bi se stvorili uvjeti za normalne i fer izbore u 2022. godini. Upoznali smo ga i sa onim što radi Dom naroda i Zastupnički dom, naše opredjeljenje u situaciji koja je politički jako neugodna, situacija koja je povezana sa pandemijom. Drago nam je što smo za ovo što smo pitali dobili podršku za naš normalan razvoj, opredjeljenje ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama - rekao je Martinović.

Federalni parlament, Escobar, 08.11.2021
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.