open-navfaktor-logo
search
Prati se situacija
Zasad nema informacija da je neko od državljana BiH stradao u zemljotresu u Turskoj i Siriji
Za sada nisu primljene informacije da je bilo povrijeđenih ili poginulih državljana Bosne i Hercegovine u snažnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju, izjavio je za Fenu načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministar savjetnik Nebojša Regoje.
06.02.2023. u 09:39
get url
text

Prema njegovim riječima, diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine u Turskoj, Ambasada BiH u Ankari i Generalni konzulat u Istanbulu, su od saznanja o katastrofalnom zemljotresu u Turskoj u kontaktu sa nadležnim organima u nastojanju da saznaju informacije o stanju državljana BiH koji su se eventualno nalazili u pogođenim regionima Turske i Sirije.
 
- Naši DKP-i ne posjeduju informacije da je u ugroženom regionu nalazila bilo koja organizovana grupa državljana BiH, ali se ne isključuje ta mogućnost, kao ni mogućnost pojedinačnog boravka i/ili proputovanja državljana BiH - kazao je on.
 
Za sada nisu primljene informacije da je bilo povrijeđenih ili poginulih državljana BiH, te se očekuju informacije zvaničnih istražnih organa.
 
- Naše diplomatsko-konzularno osoblje, kako u Turskoj tako i u regionu, nastavit će s nastojanjima da dobiju potrebne informacije, te su spremni da u okvirima svoje nadležnosti intervenišu i pomognu našim državljanima - rekao je Regoje, dodajući da će o svim dobijenim informacijama u vezi sa stanjem bh. državljana Ministarstvo Vanjskih poslova BiH obavijestiti javnost odmah po njihovom primitiku. 
 
Stotine ljudi su poginule, a hiljade su povrijeđene u ponedjeljak, nakon što je zemljotres magnitude 7,8 pogodio centralnu Tursku i sjeverozapadnu Siriju.

VEZANI TEKST - Konaković izrazio solidarnost sa Turskom i ponudio svaku pomoć koju BiH može pružiti

- Zasad nema informacija da je neko od građana bosanskohercegovačkog porijekla poginuo ili povrijeđen u snažnom zemljotresu koji je jutros pogodio područje tursko-sirijske granice. Ambasada BiH u Turskoj stalno prati situaciju, izjavio je ranije za Fenu ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković te izrazio sućut porodicama smrtno stradalih.

Na području koje je pogodio zemljotres, na turskoj strani, živi dosta građana bh. porijekla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.