open-navfaktor-logo
search
Iza kulisa
Znate li šta radi cug majstor u Narodnom pozorištu Sarajevo?
Da bi predstava u teatru izgledala besprijekorno pred publikom, osim glumaca koji su na sceni, iza scene je tim ljudi koji "drži konce".
25.07.2021. u 17:45
get url
text

Oni su tehnička podrška – majstor pozornice, cug majstor, krupna i sitna rekvizita, dekorater, garderober... Dakle, uigrana ekipa koja na znak inspicijenta mijenja scenografiju, nekada vrlo zahtjevnu, ali i tešku po nekoliko stotina kilograma.

U ovoj priči, posebnu odgovornost nosi inspicijent - osoba koja djeluje iza kulisa i upravlja po uputama reditelja kako bi predstava protekla bez zastoja, a potom cug majstor. Neobičan naziv profesije obično izaziva čuđenje ili smijeh u javnosti, a zapravo naziv je logičan, ne po dobrom cugu, već je cug šipka vezana sa četiri sajle i služi za dekoraciju pozornice, za podizanje tereta, kulisa i zavjesa.

Zato se cug majstor tokom predstave nalazi na stropu odakle po uputama inspicijenta čini predstavu magičnom.

- Mi u Narodnom pozorištu imamo jednog cug majstora – Elmedina Zuku, a nekada, u nekim sretnijim vremenima, taj posao su obavljala dva čovjeka jer je zapravo vrlo odgovoran i zahtjevan. Cug majstor je u direktnoj vezi s inspicijentom, i sve što se diže sa scene ili spušta na scenu, to on radi, kao i otvaranje i spuštanje zavjese – pojašnjava Admir Rondić, šef Tehničke službe Narodnog pozorišta Sarajevo.

U njegovih 16 godina rada samo jednom se dogodila nezgoda, koja je, srećom, prošla bez većih povreda.

- Desila se situacija da je inspicijent dao znak cug majstoru da spusti na scenu dio scenografije, ali zbog reda stubova od kojih nije mogao vidjeti glumicu, udario ju je. Sreća nije ništa bilo teško i sve se dobro završilo. Publika to nije ni primijetila jer se sve odigralo u mraku – ističe Rondić.

Kaže da su bile situacije kada nisu mogli biti u kontaktu s inspicijentom, pa se tada vode iskustvom i glumačkim govorom jer su uz kreativan tim predstave od početka i znaju sve njene detalje.

- Imamo jako teških i zahtjevnih predstava. Mi opslužujemo balet, operu, dramu, filharmoniju, koncerte, gostujuće predstave, predstave Festivala MESS. Ipak, u dosadašnjem iskustvu, najzahtjevnije su nam bile operne predstave – iskreno govori Rondić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.