open-navfaktor-logo
search
Operacija "Hvataljka"
Akcija protiv terorista FETO-a u 77 turskih gradova, uhapšeno 611 osumnjičenih
U operaciji protiv terorističke organizacije FETO, provedenoj u 77 turskih gradova, uhapšena je 661 osumnjičena osoba, izjavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Yerlikaya.
24.10.2023. u 13:02
get url
text

U izjavi na društvenoj mreži Yerlikaya je poručio da neće oprostiti onima koji su brutalno pucali na ljude, bombardirali parlament Turske i krali pitanja za ispite.

Navedeno je kako je operacija protiv FETO-a nazvana "Hvataljka" provedena u koordinaciji Uprave za sigurnosno-obavještajne poslove, Uprave za borbu protiv krijumčarenja i organiziranog kriminala (KOM), Odjela za borbu protiv terorizma (TEM), te uz podršku MIT-a, u 77 provincija, uključujući Ankaru, Istanbul i Izmir.

Yerlikaya je otkrio kako je u operaciji privedeno 611 osoba koje se dovode u vezu s terorističkom organizacijom FETO.

Istaknuo je da je među onima koji su uhvaćeni tokom operacije bilo onih koji su djelovali unutar pokrajinske, obrazovne i financijske strukture terorističke organizacije.

- Identificirane su osobe koje su se skrivale u kućama Gaybubet, željele ilegalno pobjeći u inostranstvo, pomagali u tome, koristile ByLock, kao i osobe koje su identificirane iskazima drugih uhapšenih osoba - rekao je Yerlikaya.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine, a riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo za Tursku, nego i za svaku drugu zemlju u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici.

Tokom pokušaja puča u Turskoj poginule su 253, a ranjeno je više od 2.730 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.