open-navfaktor-logo
search
Posljednje pripreme
Sarajevske džamije uređene uoči ramazana
U nedjelju 10. marta, sa akšam-namazom, nastupa ramazan, najodabraniji mjesec kod muslimana. Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.
09.03.2024. u 09:51
get url
text

Muslimani ramazan doživljavaju kao poseban mjesec, vršeći temeljite pripreme za njegov doček. Kako pridaju veliki značaj čistoći, tako je kod muslimana ovih prostora običaj da se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, te uređuje džamijsko dvorište.

Ekipa Anadolij posjetila je sarajevsku džamiju Čobanija, koja je izgrađena sredinom 16. vijeka. Najmlađe džematlije ovog džemata, među kojima i polaznici mekteba Čobanija, poslije ikindije-namaza obavili su posljednje pripreme džamije za predstojeći ramazan.

{$galerijaFotografija}

Kako je gost u tradiciji muslimana ovih prostora uvijek bio neko kome se posveti posebna pažnja, tako se i pred ramazan, kojeg vole nazvati "najdražim gostom", potrude da džamije blistaju.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u nedjelju, 10. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u ponedjeljak, 11. marta. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u srijedu, 10. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.
 

AA-20240309-33936698-33936684-BIH_SARAJEVSKE_DZAMIJE_UREDENE_UOCI_RAMAZANA.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.