open-navfaktor-logo
search
Turska
Gojazna mačka "Širaz" pokušava da smrša radeći pilates i plivajući
Četvorogodišnja mačka "Širaz" pilatesom, plivanjem i drugim vježbama sa ličnim trenerom pokušava da se riješi gojaznosti i viška kilograma koje je dobila zbog neadekvatne ishrane i neaktivnosti, javlja Anadolija.
09.03.2024. u 10:29
get url
text

Turkinja Beyze Destekli usvojila je ovu ljupku mačku kada je imala dva i po mjeseca i dala joj je ime "Širaz".

Problem gojaznosti kod njenog ljubimca počeo je nakon sterilizacije, pa je četverogodišnja mačka za kratko vrijeme dostigla tjelesnu težinu od devet kilograma.

Prekomjerna ishrana i neaktivnost

Gojaznost se javila zbog prekomjerne ishrane i neaktivnosti, pa je vlasnica odvela mačku u veterinarski centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju.

"Širaz" se već dva mjeseca liječi pod nadzorom veterinara Bahrija Terzija i veterinarske tehničarke i fizioterapeutkinje Yagmur Denli.

 

Terapija uključuje svakodnevne vježbe sa trakom za trčanje i pilates loptom, plivanje u bazenu i druge vježbe, a "Shiraz" je uspjela za kratko vrijeme izgubiti dva kilograma.

Još uvijek ima tri kuilograma viška pa je podvrgnuta i dijeti.

"Širaz" nije sama, zajedno s njom u tom centru marljivo trenira i pas Nuraya Ozunalana. Pas "Ruzgar" (vjetar) radi na gubitku pet kilograma.
Veterinarska tehničarka i fizioterapeutkinja Denli, pojasnila je za Anadolu da primijenjeno liječenje gojaznosti kod kućnih ljubimaca provode na način da prvo provjeravaju njihovo zdravstveno stanje i prema tome određuje tretman koji će se primijeniti.

Denli je kazala da se u rehabilitacionom centru koriste vježbe pilatesa, traka za trčanje, bazen i različiti rekviziti i da se program razlikuje za pse i mačke.

- Kada tek put počnu, plaše se i odbijaju da rade. Naviknemo ih na to tako što ih nagrađujemo. Naravno, potrebno je neko vrijeme, neki to odbijaju, neki se boje, ali vremenom se sve slegne i počnu da uživaju u vježbanju - rekla je ona.

Denli je također kazala da ne preporučuju nagli gubitak kilograma kod mačaka ili pasa jer to može imati i loše posljedice po njihovo zdravlje.

- Shiraz je počela da se deblja nakon sterilizacije. Jako je lijena, ne voli da se kreće, a voli da jede. Zbog toga je nesretna dok gubi kilograme. Nakon pregleda smo joj uveli dijetalnu ishranu i sportske aktivnosti. Brzo se umara pa radimo kratke vježbe u više sesija. Trudimo se da postepeno smrša - kazala je Denli.

Čest problem kod životinja

Ističući da je procedura slična i za pse koji imaju problema sa pretilošću, Denli je kazala da se oni ipak brže prilagode vježbama nego mačke jer sve shvataju kao igru.

- Kod pasa je proces malo lakši i ugodniji. Ima i onih koji se debljaju zbog bolesti ili zbog starosti. Imamo i pse koji imaju prekomjernu težinu zbog nedostatka kretanja. Mogu imati različite probleme u vezi sa srcem i organima. Zato je važno da ih pregledamo i odredimo terapiju - kazala je ona.

Veterinar Bahri Terzi je također istakao da je problem gojaznosti vrlo čest i kod životinja, te da mačke i psi brzo dobijaju na težini, posebno nakon operacije sterilizacije, jer im se smanjuju energetske potrebe.

- Vlasnici životinja ne obraćaju pažnju na ovu situaciju. Ne misle da će biti zdravstvenih problema jer izgledaju tako slatko. Kada se pojave ozbiljniji problemi, konsultiraju se sa veterinarom - rekao je on.

Terzi je također skrenuo pažnju na probleme na koje vlasnici životinja treba da obrate pažnju.

- Prva stvar koju treba uzeti u obzir je da dajemo hranu umjereno. Svaka hrana ima količinu koju treba dati u skladu s težinom životinje. Ako ne prekoračimo te količine, minimizirat ćemo problem pretilosti kod životinja. Zato što ljudi nisu svjesni da je gojaznost kod životinja problem i najčešće ne traže rješenje. Zapravo, moraju biti svjesni da je njihovo zdravlje ozbiljno ugroženo i da mogu imati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme koji čak mogu dovesti do smrti životinje - upozorio je veterinar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.