open-navfaktor-logo
search
Uznemirujući izvještaj
Nikad prije viđeno u Evropi: Otvaraju sobe za mučenje, djeca se ubijaju kalašnjikovima
Djeca pucaju na drugu djecu iz kalašnjikova. Adolescenti iskrcavaju kokain s kontejnerskih luka.
09.03.2024. u 20:29
get url
text

Soba za mučenje nalazi se skrivena među brodskim kontejnerima u Nizozemskoj.

Kako piše Politico, ovo nije scenariji za film, nego nova stvarnost za dijelove Evrope zahvaljujući rekordnom broju ilegalnih narkotika koji ulaze i izlaze s kontinenta.

Tržište droge koje sada vrijedi desetke milijardi eura potiče zaraćene grupe da se upuštaju u neviđene nivoe nasilja, upozorili su evropski čelnici.

Na press konferenciji koju su održali evropska agencija za provođenje zakona, EUROPOL, i Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) predstavljen je najnoviji pregled evropskog tržišta droga, koje su procijenili na oko 30 milijardi eura godišnje.

Uvoz kokaina i izvoz ecstasyja dosegnuli su rekordne brojke iz 2022, a većina nasilja povezana je s kokainom i kanabisom.

Alexis Goosdeel, direktor EMCDDA-e, rekao je da Evropa sada bilježi nivo nasilja povezanog s drogama sličnu onoj u Srednjoj i Latinskoj Americi.

- To je dio svakodnevice u Evropskoj uniji - rekao je.

Izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle rekla je:

- Pronašli smo čak i sobe za mučenje. Ovo nikada prije nismo vidjeli. To se radilo u Latinskoj Americi, ali ne i u EU - rekla je na konferenciji za novinare.

Sve veća zabrinutost je i dob ljudi koji rade na nezakonitim tržištima droge. Bande u Marseilleu sve više zapošljavaju adolescente kao promatrače ili dilere što dovodi do toga da se djeca međusobno ubijaju kalašnjikovima. Vlasti u lukama Antwerpena i Rotterdama uhvatile su desetine adolescenata koji su plaćeni da izvlače tovare kokaina iz brodskih kontejnera.

Službeni odgovori su različiti. Neki političari pozivaju na strožije kazne i veće proračune za osiguranje, dok drugi tvrde da zabrana droga jednostavno ne funkcionira i da je došlo vrijeme za legalizaciju tržišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.