open-navfaktor-logo
search
"Transfer"
Akcija SIPA-e u Sarajevu: U toku pretresi na sedam lokacija
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u nastavku operativne akcije "Transfer", započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na sedam lokacija na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva.
29.10.2020. u 10:37
get url
text

Pretresi se vrše zbog zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi sa krivičnim djelom prevara, krivotvorenje isprave i neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka propisanih Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine pranje novca, saopćeno je iz SIPA-e.

Više informacija o rezultatima operativne akcije bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, navode iz ove policijske agencije.

Kako saznajemo, radi se o nastavku akcije iz juna ove godine, kada je SIPA na području Sarajeva uhapsila dvije osobe. 

Tada su u pretresima otkriveni i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prijenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Tada je uhapšen i pritvoren Bego Agić, osumnjičen da je je hakerskim upadima na račune u stranima bankama u Njemačkoj i Švicarskoj počinio prevaru tešku skoro šest miliona maraka.

Kako se tada moglo čuti iz istrage, Agić i njegova ekipa krivotvorili su bankovne naloge za uplate te ulazili u zaštićene mreže i komunikacijske sisteme kako bi krivotvorenom dokumentacijom realizirali novčane uplate iz inozemstva, na račune više građana u BiH.

Radi se o iznosima do 10.000 eura da finansijske transakcije, koje su uplaćivali ne bi bile upadljive istražnim organima.

Agić je zauzvrat građanima BiH s kojima je dogovorio saradnju davao određenu naknadu. Oni su za njega podizali novac s računa i predavali mu sve na ruke.

- Aktivnosti se odnose na istragu protiv osumnjičenih koji se terete da su u dogovoru i zajedničkom djelovanju sa drugim osobama, kao pripadnici organizirane grupe, nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba i preduzeća sa područja Austrije i Njemačke. Nakon toga su u BiH krivotvorili naloge za plaćanje, koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te na taj način nezakonito ishodovali uplate i transfere novčanih sredstava, sa računa pravnih osoba iz ovih dviju zemalja, na račune pripadnika organizirane grupe ljudi, koji su radi izvršenja krivičnih djela, za tu namjenu otvorili račune u Hrvatskoj i BiH, a nakon uplata podizali novac i zadržavali za sebe - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Nezvanično saznajemo da su pod kontrolom pripadnika SIPA-e četiri osobe, koje će najvjerovatnije biti uhapšene po okončanju pretresa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.