open-navfaktor-logo
search
Ne zna se gdje je
Aleksej Navaljni "nestao" u ruskom zatvorskom sistemu
Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni udaljen je iz kažnjeničke kolonije u kojoj je zatvoren od sredine prošle godine i nije poznato gdje se trenutno nalazi, saopćili su u ponedjeljak njegovi saveznici.
11.12.2023. u 19:18
get url
text

Saradnici Navaljnog pripremali su se za njegov očekivani transfer u koloniju "posebnog režima", najstrožiju kaznu u ruskom zatvorskom sistemu, nakon što je u augustu osuđen na dodatnih 19 godina zatvora uz 11 i po godina koliko je već odslužio.

Glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš saopćila je da je osoblje u ustanovi IK-6 u Melehovu, 235 kilometra istočno od Moskve, kazalo njegovom advokatu da opozicioni čelnik više nije među zatvorenicima.

- Odbijaju da kažu gdje su ga odveli - navela je ona na platformi društvenih mreža X.

Njegov nestanak dolazi na početku perioda kampanje za predsjedničke izbore na kojima je Vladimir Putin u petak potvrdio da će se kandidirati za još jedan šestogodišnji mandat.

Pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov objavio je na X da je tajming bio "nula posto slučajnosti i 100 posto direktna ručna politička kontrola iz Kremlja".

- Putinu nije tajna ko mu je glavni protivnik na ovim izborima i želi da osigura da se glas Navaljnog ne čuje - dodao je.

Iz Kremlja nije bilo komentara. Putin i njegov portparol nastoje da nikada ne spominju Navaljnog po imenu, u pokušaju da ga prikažu kao politički nebitnu ličnost. Tvrde da je tretiran kao i svaki drugi zatvorenik.

Proces premještanja zatvorenika željeznicom preko ogromne ruske teritorije može potrajati sedmicama, pri čemu rođaci i porodica ne mogu dobiti informacije o njihovom boravištu i stanju u kome se nalaze dok ne stignu na odredište.

Uprkos zatvaranju, Navaljni je često mogao preko svojih advokata da objavljuje žestoke napade na Kremlj putem društvenih mreža, opisujući svoje muke iza rešetaka i osuđujući Putina zbog rata u Ukrajini. Njegova izolacija produbila se, međutim, kada su tri njegova advokata uhapšena u oktobru pod sumnjom za "ekstremističke" aktivnosti.

Taj 47-godišnjak daleko je najpoznatija ličnost u ruskoj opoziciji. Godinama je žigosao Putina i vladajuću elitu kao "bandu lopova i pljačkaša", ismijavajući ih u ironičnim videosnimcima koji su pregledani milionima puta na YouTubeu.

Stekao je divljenje širom svijeta jer se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine iz Njemačke, gdje je bio podvrgnut liječenju zbog, kako su laboratorijski testovi zapadnih zemalja pokazali, pokušaja da ga se otruje nervnim agensom u Sibiru. On je odmah po dolasku uhapšen.

Brojne su optužbe protiv njega - od prevare i nepoštovanja suda do niza "ekstremističkih" aktivnosti - odredbe izmišljene kako bi se ušutkali njegovi napadi na Putina.

Ruske vlasti Navalnjog i njegove pristalice vide kao ekstremiste s vezama sa zapadnim obavještajnim agencijama koje namjeravaju da destabilizuju Rusiju. Putin je upozorio Zapad da će se svako miješanje unutar Rusije smatrati činom agresije, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.