open-navfaktor-logo
search
Značajna podrška
Aliyev u Bakuu primio tursku delegaciju na čelu s Cavusogluom: Azerbejdžan izvojevao veliku pobjedu
Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev primio je u utorak visoku tursku delegaciju koju čine ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulusi Akar, komandant kopnenih snaga general Umit Dundar i šef Nacionalne obavještajne organizacije (MİT) Hakan Fidan. 
10.11.2020. u 22:19
get url
text
Alijev i Cavusoglu
Alijev i Cavusoglu

Navodeći da je održao svoj prvi sastanak nakon pobjede u Nagorno-Karabahu, Aliyev je rekao:

- Ovo je sastanak s mojom braćom. Danas sam razgovarao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i govorili smo o našim budućim aktivnostima. 

Zahvalio je Turskoj na podršci koju pruža Azerbejdžanu. 

- Tokom protekla 44 dana uvijek smo osjećali podršku Turske. Bili smo radosni kada smo vidjeli sve slike iz Turske nakon potpisvanja sporazuma. Naša su braća Turci proslavili ovu pobjedu kao da je njihova vlastita - poručio je Aliyev.

Aliyev je naglasio da je veoma radostan što su svoju zemlju nakon 30 godina spasili od okupacije. 

Rekao da je s Erdoganom razgovarao i o zajedničkom kontrolnom centru za nadgledanje prekida vatre koji će provoditi Turska i Rusija. 

- Mislim da je ovo važan korak. Željeli smo da Turska i Rusija imaju jednaku ulogu oko Nagorno-Karabaha i to je danas postignuto - rekao je Aliyev. 

Podsjetivši da je utvrđen raspored povlačenja Armenije s okupiranih teritorija, Alijev je naglasio kako bi bilo korisno hitno uspostaviti centar za nadzor prekida vatre. 

Ministar vanjskih poslova Cavusoglu još jedanput je prenio čestitke predsjednika Erdogana koje je uputio Azerbejdžanu. 

- Vaša pobjeda je naša pobjeda. Čestitamo vam na ovoj velikoj pobjedi. Azerbejdžanska vojska pod vašim vodstvom pokazala je prijatelju i neprijatelju što može, a istovremeno je pokazala i snagu Turaka - rekao je Cavusoglu. 

Naglasio je da je pod vodstvom Alijeva tokom ovog procesa Azerbejdžan pokazao snagu i na bojnom polju i na stolu. 

- Unatoč svojim pobjedama na bojnom polju, pokazali ste veliko liderstvo u rješavanju ovog sukoba mirnim putem i prekidom vatre, ali nažalost Armenija nije iskoristila te prilike. Nadam se da će iz ovoga izvući lekciju. Nadam se da će zajedno s pobjedama na bojnom polju Azerbajdžanu biti vraćeni i drugi teritoiji u najkraćem roku - rekao je Cavusoglu. 

Cavusoglu je dodao kako je narod i Azerbejdžana i Turske radostan zbog pobjede azerbejdžanske vojske. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.