open-navfaktor-logo
search
Skupocjeni Rolex
Američki veteran sat kupio za 370 dolara, sada vrijedi pravo bogatstvo
Američki zrakoplovni veteran doživio je nevjerovatan šok kada je njegov Rolex, koji je kupio 70-ih godina prošlog stoljeća za 345 dolara, procijenjen na 700.000 dolara.
30.01.2020. u 08:37
get url
text

Ovaj američki veteran se pojavio u emisiji Antiques Roadshow na televiziji PBS kada je na sajam antikviteta donio svoj ručni sat na procjenu. Dok je bio stacioniran na Tajlandu 70-ih godina prošlog stoljeća, primijetio je da piloti komercijalnih aviona nose Rolex satove, pa je pomislio da se radi o dobrom brendu.

Nekoliko godina kasnije kada je odlučio da kupi sat, naručio je Rolex Oyster Cosmograph za 345,97 dolara, što je tada iznosilo jednu mjesečnu plaću vojnika. Kasnije, kada mu je sat stigao, veteran je odlučio da je sat previše lijep da bi sa njim ronio, pa čak i da ga nosi u svakodnevnim prilikama. Onda je odlučio da ga skloni na sigurno i stavio ga je u sef zajedno sa originalnom kutijom, pakovanjem i papirologijom.

Pošto ga zapravo nikada nije nosio, na poleđini kućišta je čak ostala čitava papirna oznaka sa serijskim brojem, koja najčešće vrlo brzo izblijedi od nošenja. Osim toga, imao je originalno pakovanje i kutiju, zajedno sa savršeno očuvanom dokumentacijom. Zbog svega toga, a i zbog povećane potražnje za tim modelom u posljednjih nekoliko godina, trgovac antikvitetima procijenio je da bi sat morao da dostigne cijenu između 500.000 i 700.000 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.