open-navfaktor-logo
search
Upozorili
Amnesty International povodom plana Netanyahua za Rafah: Palestinci u Gazi u velikoj su opasnosti od genocida
Amnesty International je u petak izdao upozorenje, tvrdeći da naređenja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua vojsci da planira ofanzivu na Rafah u Pojasu Gaze predstavljaju "ozbiljan rizik od genocida" za civile, javlja Anadolija.
09.02.2024. u 22:29
get url
text

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u petak je naredio vojsci da preda plan za evakuaciju civila iz Rafaha i poraz tamošnjih bataljona Hamasa.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamar postavila je pitanja na društvenoj mreži X u vezi izvodljivosti i sigurnosti mjera evakuacije, ističući strašnu situaciju s kojom se suočavaju civili u Gazi.

- Evakuacija?? Ali gdje? Nema se gdje otići - navela je Callamar.

Ona je istakla:

- Međunarodna zajednica ima obavezu djelovati kako bi spriječila genocid.

 VEZANI TEKST - Uprkos protivljenju Amerike, Netanyahu naredio vojsci plan evakuacije više od milion Palestinaca iz Rafaha

Nakon objave da je Netanyahu zatražio plan, reagovalo je i palestinsko predsjedništvo saopštavajući da je izraelska agresija na Rafah "prešla sve crvene linije". Istaknuto je i da je to "opasan uvod u provođenje politike raseljavanja Palestinaca".

Procjene pokazuju da se oko 1,4 miliona Palestinaca nalazi u Rafahu nakon što je izraelska vojska primorala stotine hiljada Palestinaca sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuišu na jug.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 27.947 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.459 je ranjeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.