open-navfaktor-logo
search
Alma Zadić
Austrijska ministrica porijeklom iz BiH dobila 25.500 uvredljivih poruka
Austrijska ministrica Alma Zadić dobila je 25.500 uvredljivih poruka na internetu otkako je preuzela dužnost u januaru, rekla je ta političarka rođena u Bosni i Hercegovini u intervjuu objavljenom u četvrtak.
27.02.2020. u 22:09
get url
text

Alma Zadić je prva imigrantica koja je postala ministricom u Austriji, nakon što je s roditeljima pobjegla pred ratom u Bosni i Hercegovini kada je imala deset godina.

Većina objavljenih poruka su seksističke, protuimigrantske ili protumuslimanske prirode, prenosi Hina.

Također je primila prijetnje smrću i stoga je pod policijskom zaštitom.

Ta 35-godišnja političarka iz redova Zelenih rekla je za sedmičnik Insider da bi tih 25.500 online poruka moglo dovesti do krivičnih postupaka protiv njihovih autora, od kojih su mnogi koristili svoja prava imena.

- Trenutačno razmatramo kako ih možemo sve procesuirati, ali ja stvarno imam drugih stvari o kojima trebam brinuti - kazala je Alma Zadić.

Ministrica je istaknula da su brojni Austrijanci suočeni s mobingom na internetu zbog svog roda, stranih korijena ili vjere.

Alma Zadić je izjavila da radi na mjerama koje bi žrtvama dale bolju pravnu zaštitu i pozvala društvene medije na odgovornost kada se radi o prijavi poruka kojima se krši zakon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.