open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv podatak
Azijska država ima 97 miliona stanovnika i nijedan smrtni slučaj od koronavirusa
Kada je epidemija koronavirusa bila na vrhuncu, a ostatak svijeta okrenuo se prema primjerima iz Azije ne bi li pronašao najbolju strategiju za obuzdavanje širenja ove nove bolesti, najviše pažnje posvećeno je Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.
31.05.2020. u 14:09
get url
text

Ali priča jedne države prošla je ispod radara. Radi se o Vijetnamu.

Zemlja s 97 miliona stanovnika do danas nije izvijestila ni o jednoj smrti povezanoj s koronavirusom, a jučer je imala samo 328 potvrđenih slučajeva, uprkos dugoj granici s Kinom i milionima posjetitelja iz Kine koji dolaze svake godine.

Podatak da Vijetnam ima tako malo prijavljenih slučajeva zaraze i nijedan smrtni slučaj još je značajniji ako se uzme u obzir da je to zemlja s niskim srednjim dohotkom i s mnogo manje naprednim zdravstvenim sistemom od ostalih u regiji. Ima samo osam ljekara na 10.000 ljudi.

Nakon što je tri sedmice bio u karantinu, Vijetnam je krajem aprila ukinuo pravila o socijalnoj distanci. Nema prijavljenih lokalnih slučajeva zaraze više od 40 dana. Firme i škole su se ponovo otvorile i život se postepeno vraća u normalu, piše CNN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.