open-navfaktor-logo
search
Sud u Banjoj Luci
Beba u bolnici pala na pod: Doktor i medicinska sestra iz Foče negirali krivicu za primanje mita
Doktor ginekologije u JZU Univerzitetska bolnica Foča Vladimir Čančar i medicinska sestra Gordana Sokolović negirali su danas u Okružnom sudu Banja Luka krivicu za primanje mita za koje ih tereti optužnica Tužilaštva RS-a. 
29.09.2023. u 11:00
get url
text

Sporni događaj desio se u avgustu prošle godine prilikom porođaja J. V,  a  nakon poroda, novorođenče je medicinskom osoblju palo na pod i zadobilo teške povrede glave. Optužnicom je obuhvaćen i Danijel Vesić, suprug porodilje, koji se tereti za krivično djelo davanje mita, a koji se ranije u Okružnom sudu Banja Luka također izjasnio da nije kriv.

Prema navodima iz optužnice, 18. avgusta 2022. godine između devet i 10 sati Čančar je djelo počinio u svojstvu službene osobe, kao načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva, odnosno specijalista ginekologije i akušerstva u navedenoj bolnici u Foči, a Sokolović u svojstvu odgovorne osobe, kao ginekološko-akušerska sestra.

- Pacijentkinja J. V. je u ovu bolničku ustanovu primljena radi porođaja i postporođajnog oporavka. Nakon što je Sokolović organizovala i izvršila prijem pacijentkinje i pošto je Čančar obavio pregled, u ordinaciji je primio Danijela Vesića, muža pacijentkinje J.V. Prilikom razgovora mu je saopćio da je sa suprugom i plodom sve u redu i da bi njegovu suprugu trebalo da porodi sutradan carskim rezom, nakon čega je Vesić iz novčanika izvadio 400 KM i predao Čančaru - stoji u optužnici.

Dodaje se da mu je potom rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović.

- U prisustvu Čančara, predao joj je 100 KM u jednoj novčanici. Na taj način primili su navedene novčane iznose kako bi preduzeli radnje vezane za medicinski tretman i njegu pacijentkinje J. V, a koje su, u skladu sa svojim ovlaštenjima, morali izvršiti - zaključeno je u optužnici.

Nakon porođaja beba je medicinskom osoblju pala na pod i zadobila frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je operisana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.