open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden: Kijev nije pao, on je snažan, slobodan i ponosan
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da se Kijev odupire već godinu dana nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu i da je ruski predsjednik Vladimir Putin potcijenio Ukrajinu.
21.02.2023. u 19:41
get url
text

- Mogu reći da je Kijev snažan. Da, mi se zalažemo za suverenitet i demokratiju - rekao je Biden u govoru u Poljskoj, misleći na podršku SAD-a i saveznika Ukrajini.

Američki predsjednik obratio se javnosti iz Poljske, uoči godinu dana od početka ruske invazije Ukrajine. Biden je govorio nakon susreta s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, dan nakon iznenadnog posjeta Kijevu. Biden je Poljsku nazvao velikim saveznikom te zahvalio na gostoprimstvu.

- Prije godinu dana svijet se pripremao za pad Kijeva, ali on stoji snažno i ponosno. Najvažnije, stoji slobodno. Kada je Rusija napala, nije se testirala samo Ukrajina, nego svijet i demokratija. Putin je mislio da ćemo se predati, bio je u krivu. Bili smo jedinstveni, demokratija je previše snažna. Demokratija je u svijetu ojačala, nije oslabila - kazao je američki predsjednik Joe Biden.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.