open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Biden odgodio posjetu Jordanu nakon bombardovanja bolnice u Gazi, putuje u Izrael
Američki predsjednik Joe Biden pristao je da odgodi sastanak s arapskim liderima koji je trebao biti održan u Jordanu, u jeku izraelskih napada na Pojas Gaze, saopćila je u utorak uvečer Bijela kuća.
18.10.2023. u 08:58
get url
text

- Nakon konsultacija sa jordanskim kraljem Abdullahom II i u svjetlu Dana žalosti koje je najavio predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas, predsjednik Biden će odgoditi svoje putovanje u Jordan i planirani sastanak sa ova dva lidera i predsjednikom Egipta Abdelom Fattahom al-Sisijem - rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Biden je u izjavi izrazio "najdublje saučešće zbog nevinih života izgubljenih u eksploziji u bolnici u Gazi", u kojoj je ubijeno više od 500 ljudi.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja sa sjedištem u Gazi, rekao je za Anadoliju da je bolnica El-Ehli pogođena u utorak uvečer u izraelskom zračnom napadu.

Palestinska grupa Hamas nazvala je izraelsko bombardovanje bolnice činom "genocida".

Američki predsjednik Joe Biden postavit će izraelskim liderima "teška pitanja" tokom razgovora u Izraelu, saopćila je u utorak Bijela kuća.

Obraćajući se novinarima prije odlaska u Tel Aviv, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će se Biden sastati s predsjednikom Isaacom Herzogom, premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim kabinetom.

- Predsjednik želi da od Izraelaca dobije uvid u situaciju na terenu, i još važnije, o njihovim ciljevima, njihovim planovima, njihovim namjerama u danima i sedmicama koji su pred nama, i nastaviće postavljati neka teška pitanja - rekao je Kirby.

Kako je kazao, Biden će ih pitati "kao pravi prijatelj Izraela".

- Pod teškim ne mislim na prijeteća pitanja ili na bilo koji način protivnička. Samo teška pitanja koja bi dobar prijatelj Izraela postavio o tome kuda misle da idu, kakvi su njihovi planovi dalje - dodao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je kako američki predsjednik "također vjeruje da je važan trenutak da se otputuje u regiju radi razgovora o humanitarnim potrebama u Gazi i drugim ključnim pitanjima".

Biden će posjetiti Tel Aviv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.