open-navfaktor-logo
search
Poreske kontrole
Bilo posla i za policiju: Inspekcija u KS otkrila 18 neprijavljenih radnika, 10 objekata zapečaćeno
Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Sarajevo je 18. i 19. augusta izvršila 55 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.
21.08.2021. u 11:04
get url
text

Kontrole su izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 18 neprijavljenih radnika, 10 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, četiri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanja neprijavljenih radnika, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, izdato je 12 Rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 10 objekata zapečačeno i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 59.500 KM.

U toku inspekcijskog nadzora u jednom slučaju kod poreznog obveznika koji obavlja djelatnost ugostiteljstva zbog upućenih verbalnih prijetnji i sprečavanja inspektora u obavljanju službene dužnosti Porezna uprava Federacija BiH je zatražila asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćila je Porezna uprava FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.