open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Bivši kineski ministar pravde osuđen na smrt zbog primanja mita
Bivši kineski ministar pravde Fu Cinghua osuđen je na smrt zbog primanja mita i zloupotrebe položaja.
22.09.2022. u 12:00
get url
text

Pred sudom u gradu Changchun, centralna provincija Jilin, Fu je optužen za uzimanje mita od 117 miliona juana (otprilike 14,9 miliona dolara).

Bivši ministar i šef policije osuđen je na smrtnu kaznu sa dvogodišnjom suspenzijom.

Fu (67), koji je obavljao funkciju ministra pravde i člana Centralnog komiteta za politička i pravna pitanja Komunističke partije prije imenovanja za člana Narodne političke konsultativne konferencije Kine u maju 2020., priveden je prošle godine u sklopu istrage koja je obuhvatala visoko pozicionirane pripadnike policije i pravosuđa.

Fu je izbačen iz Komunističke partije u martu.

U saopćenju Centralne disciplinske istražne komisije Komunističke partije bilo je optužbi da je Fu "napustio sve svoje ideale i uvjerenja, da nikada nije ostao odan partiji i narodu, te da je napustio partijski duh i principe".

Slučaj protiv bivšeg ministra pravde i šefa policije pokrenut je 11. jula. Fu je na ročištu održanom 29. jula priznao sve optužbe protiv njega.

Trojica bivših šefova policije, koji su privedeni u sklopu iste istrage kao i Fu, osuđeni su jučer na zatvorske kazne po istim optužbama u slučajevima koji su održani u različitim gradovima provincije Hibey.

Bivši šef policije Šangaja Gong Daoan (58) osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, bivši šef policije Chongqinga Ding Huilin (57) osuđen je na 15 godina, a bivši šef policije Shaanshija Liu Shinyun (60) osuđen je na 14 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.