open-navfaktor-logo
search
Pomoć Vlade FBiH
Bliži se kraju rok nezaposlenima za predaju transakcijskih računa u službe za zapošljavanje
Krajnji rok za predaju transakcijskog računa nezaposlenih osoba službama za zapošljavanje radi isplate pomoći Vlade Federacije BiH od po 100 KM je 30. oktobar. Međutim, prema kalendaru, to je zapravo 28. oktobar (petak) jer službe ne rade subotom i nedjeljom.
25.10.2022. u 20:34
get url
text

U nekoliko službi za zapošljavanje nam je rečeno da se oni mogu obratiti Vladi FBiH sa zahtjevom za isplatu novca tek nakon što prođe 30. oktobar.

"Još nismo završili sa zahtjevima" 

- Još imamo osobe koje predaju transakcijske račune. Istina, mi smo ranije imali isplatu od po 100 KM nezaposlenima od novca koji je osigurala Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona. Sada nam je malo lakše, ali još nismo završili sa svim zahtjevima. Zaključno sa 30. oktobrom ćemo znati koliko osoba će dobiti ovu pomoć - kazali su nam u Službi za zapošljavanje HNK.

Amela Makul, stručna saradnica za informiranje Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, kaže kako su na svojoj web stranici podsjetili nezaposlene da je malo ostalo do isteka roka za podnošenje transakcijskih računa.

- Vjerujte da još ima onih koji ne znaju da imaju pravo na pomoć, a radi se o osobama koje su na dan 31. august bili na evidenciji nezaposlenih, a primjera radi dva dana kasnije su se zaposlili. Ljudi ne znaju da imaju pravo na 100 KM pomoći. Redovi pred biroima su bili ogromni, sada su oni mnogo manji. U biti mi na kantonu imamo 65.000 nezaposlenih - govori Makul i dodaje: 

- Vidjet ćemo koliko će ih predati zahtjeve, odnosno, transakcijske račune. Mi pozivamo sve koji imaju pravo da predaju račune jer tih 100 KM su njihovi i trebaju da ih uzmu. Nije mnogo, ali koliko god da je to je njihovo pravo. 

Podsjeća da je rok za predaju trasakcijskih računa prema dopuni Uredbe 30. oktobar. 

Krajnji rok za isplatu pomoći je 30. novembar 

- To je faktički petak, 28. oktobar. To moraju imati u vidu nezaposleni. Sa istekom 30. oktobra mi ćemo poslati spiskove Vladi FBiH, odnosno, zahtjev za isplatu novca koji ćemo mi preko banaka uplatiti nezaposlenima. Krajnji rok za isplatu pomoći je 30. novembar. Mislim da će Vlada FBiH po zaprimanju zahtjeva službi odmah im početi isplaćivati novac - kaže Makul. 

Nezaposleni će dobiti po 100 KM u Federaciji BiH prema dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu koju je utvrdila Federalna vlada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.