open-navfaktor-logo
search
Evropska unija
Borrell žali zbog nastavka napada na Gazu, poziva Izrael da poštuje zakone rata
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u subotu je izrazio "žaljenje" zbog nastavka izraelskih napada na Pojas Gaze, ističući obavezu Tel Aviva da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zakone rata, koje je opisao kao "ne samo moralnu, već i pravnu obavezu, javlja Anadolu.
03.12.2023. u 09:41
get url
text

 - Važan je način na koji Izrael ostvaruje svoje pravo na samoodbranu. Imperativ je da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo i zakone rata, naveo je Borrell na društvenoj mreži X.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je izraelska vojska nastavila napade na Gazu u petak ujutro kada je proglasila kraj jednonedeljne humanitarne pauze, zbog čega je Borrell izrazio žaljenje, strahujući da će ionako visok broj civilnih žrtava nastaviti rasti.

Ponavljajući svoj poziv Izraelu da poštuje međunarodno pravo, on je naglasio da to "nije samo moralna, već i pravna obaveza".

Pomenuo je i rast broja slučajeva nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali. Pozivajući se na podatke UN-a, Borrell je rekao da su Izraelci od 7. oktobra ubili 271 Palestinca.

"Nije dovoljno da se humanitarne pauze nastave, dok se istovremeno radi na sveobuhvatnom političkom rješenju za sve palestinske teritorije", dodao je on.

Izraelska vojska nastavila je bombardovanje pojasa Gaze rano u petak nakon što je prekinula jednonedeljnu humanitarnu pauzu sa palestinskom grupom otpora Hamas.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, najmanje 193 Palestinca su ubijena, a 652 ranjena od petka u izraelskim vazdušnim napadima.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 15.207 osoba, među kojima je 70 posto djece i žena, a ranjeno je više od 40.650 osoba.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.