open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Božo Vučenović i drugi oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima
Oštećeni su, s eventualnim imovinskopravnim zahtjevima, upućeni na parnicu
04.12.2019. u 14:24
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas presudu u predmetu Božo Vučenović i drugim. Optuženi Božo Vučenović oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima, a radnjama izreke presude krivično djelo pranje novca.

Optuženi Rade Ljubičić, Safet Turanović, Rasim Turanović, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović oslobođeni su optužbe da su počinili krivična djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima, dok je optuženi Milan Vučenović oslobođen optužbe da je, radnjama iz tačke 2. izreke presude, počinio krivično djelo pranje novca.

Optuženi su oslobođeni optužbe da su – Božo Vučenović kao organizator, a Ljubičić Rade, Turanović Safet, Turanović Rasim, Dmitrović Zoran, Kalajdžić Zoran, Vučenović Nedeljko i Vučenović Miroslav, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal, zajedničkim djelovanjem s tačno određenim ulogama i hijerarhijskom pozicioniranošću, obmanom i zloupotrebom teškog materijalnog stanja, odnosno položaja bespomoćnosti, vrbovali radnike, državljane Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije da se prijave za rad u Republiku Azerbejdžan.

Optuženi su oslobođeni optužbe da su radnicima organizirali prevoz do odredišta, te ih radno eksploatirali u Republici Azerbejdžan pri čemu su, radi ograničavanja slobode kretanja i ispoljavanja vlasti nad radnicima nezakonito uskraćivali putne isprave, odnosno zajedničkim djelovanjem u okviru grupe za organizirani kriminal.

Optuženi Božo Vučenović oslobođen je optužbe da je držao, raspolagao i u privrednom i drugom poslovanja upotrijebio novac veće vrijednosti koji je pribavio izvršenjem krivičnog djela, a Milan Vučenović držao, raspolagao i u privrednom i drugom poslovanju upotrijebio novac veće vrijednosti za koji je znao da je pribavljen izvršenjem krivičnog djela propisanog zakonom Bosne i Hercegovine.

Na osnovu člana 198. stav 3. Zakona o krivičnom postupku BiH, oštećeni u tom predmetu su, s eventualnim imovinskopravnim zahtjevima, upućeni na parnicu, saopćeno je iz Suda BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.