open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Britanska kompanija kupuje važnu infrastrukturu u BiH
Kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi M:tel, odnosno Telekomu Srbija.
13.12.2023. u 19:29
get url
text
Stubovi, telekomunikacija

Ova vijest je sada i zvanična jer je globalni div uputio zvaničnu obavijest Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, Konkurencijsko vijeće BiH je 13. oktobra zaprimilo prijavu namjeravane koncentracije od strane firme Actis EU Menagement, odjel globalne korporacije koji je registrovan u Luksemburgu.

Prijava namjere koncentracije se odnosi na sticanje direktne pojedinačne kontrole nad društvom Sky Towers Infrastructures Beograd, i istoimenim firmama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Koncentracija će imati efekat prvenstveno na tržištu davanja u zakup, odnosno iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, tj. pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih telekomunikacijskih mreža na prostoru Bosne i Hercegovine.

Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca, Biznisinfo je objavio da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.