open-navfaktor-logo
search
Na vijest o bombardovanju
Cavusoglu: Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog u Mariupolju nije oštećena
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu potvrdio je u nedjelju da je turska džamija u ukrajinskom gradu Mariupolju ostala netaknuta nakon izvještaja o padu rakete samo 700 metara od nje.
13.03.2022. u 15:06
get url
text
Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog u Mariupolju
Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog u Mariupolju

Cavusoglu je obraćanju na završnoj konferenciji za novinare Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) komentarisao i navode da je granatirana Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog u Mariupolju.

- U toj džamiji se nalaze i naši državljani. Nakon što su sa njima prekinute telefonske veze, održavamo kontakt satelitskim telefonima međunarodnih organizacija preko naših kontakata na terenu. Jučer se pojavila vijest da je džamija bombardovana. Ipak, kasnije imam džamije to nije potvrdio. On je rekao da je bomba ili projektil pala ne predaleko, ali ni preblizu džamije, ali za sada nema oštećenja na džamiji. Rusi su pitali koliko je naših državljana tamo. Ovu informaciju smo podijelili i sa Rusima. S jedne strane, snažno podržavamo teritorijalni i granični integritet Ukrajine. Ali s druge strane, mislimo da trebamo raditi s obje strane u humanitarne svrhe - rekao je Cavusoglu.

U subotu su neki mediji objavili da su ruske snage granatirale džamiju u Mariupolju u kojoj se nalazilo više od 80 odraslih i djece, uključujući i turske državljane, koji su tu pronašli utočište.

Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog nalazi se u Mariupolju, a dobila je ime u čast Sulejmana Veličanstvenog i Rokselane. Džamija Sultan Sulejmana i Islamski kulturni centar otvoreni su 15. oktobra 2007. godine. Arhitektura džamije je stilizovana prema džamiji Sulejmanija u Istanbulu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.