open-navfaktor-logo
search
Nezaustavljiva poskupljenja?
Cijena goriva na pumpama u Federaciji BiH i do 3,36 KM po litru
Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine jutros za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,72 KM/litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) 2,84 KM/litru, potvrdili su iz Federalnog ministarstva trgovine.
09.03.2022. u 11:57
get url
text

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u srijedu je u FBiH za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 bio od 2,51 do 3,21 KM/litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 2,61 do 3,36 KM/litru.

Iz Ministarstva poručuju da je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog donijela Odluku, koja je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine, o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Tom odlukom Vlada je propisala firmama koje obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a firmama koje obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ranije su saopćili da su inspekcijskim kontrolama nad formiranjem cijena i marži na benzinskim pumpama u FBiH, federalni tržišni inspektori od 5. do 7. marta u prekršaju zatekli 13 subjekata kontrole i izdali 29 prekršajnih naloga.

Iz Ministarstva trgovine podsjećaju građane da sve informacije o cijenama naftnih derivata mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBiH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.

Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

- To će građanima omogućiti da kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.