open-navfaktor-logo
search
Tržište
Cijene nafte prošle sedmice pale više od dva posto zbog slabljenja potražnje
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale, nakon snažnog rasta sedam dana prije jer se ulagači plaše da će potražnja oslabiti zbog drugog vala širenja koronavirusa, dok bi ponuda idućih sedmica mogla porasti.
28.09.2020. u 08:20
get url
text

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice pala 2,9 posto, na 41,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,1 posto, na 40,25 dolara. Pad cijena ponajviše je posljedica strahovanja ulagača da će nove restriktivne mjere zbog drugog vala širenja koronavisrusa u svijetu izazvati slabljenje potražnje.

Neke evropske zemlje bilježe rekordni broj novooboljelih, primjerice, Francuska i Britanija, zbog čega uvode nove mjere socijalnog 'lockdowna'. U SAD-u je, pak, ukupan broj zaraženih premašio 7 miliona, pri čemu je broj umrlih od COVID-19 dosegnuo 200 hiljada, najviše u svijetu.

 - Sve većih broj zaraženih virusom, ponovno uvođenje ograničenja, usporavanje ekonomskog oporavka i zastoj u pregovorima o poticajima u SAD-u zakočili su krhki oporavak potražnje za gorivima -  kaže Stephen Brennock iz PVM-a, prenosi SEEbiz.

Posljednji podaci pokazuju da se usporava oporavak američke privrede, najvećeg potrošača nafte u svijetu, od koronakrize, što bi također moglo oslabiti potražnju. Tako je četverotjedni prosjek potražnje za benzinom u SAD-u oko 9 posto manji nego u istom lanjskom periodu. Broj zaraženih koronavirusom snažno raste i u drugim dijelovima svijeta, pa se uvode nova ograničenja koja će ograničiti putovanja i potražnju za gorivima.

U Indiji je, primjerice, prerada nafte u augustu bila 26 posto manja nego u istom lanjskom periodu jer je potražnja za gorivima pala pod utjecajem širenja zaraze koja pritišće industrijske i prometne aktivnosti. Cijene su pod pritiskom i zbog naznaka da bi idućih sedmica mogla porasti ponuda nafte na svjetskom tržištu. Među ostalim, očekuje se da će Libija uskoro obnoviti izvoz.

Kompanija Shell je za 3. oktobra rezervirala tanker za utovar sirove nafte na terminalu Zejtina, što je prva rezervacija u toj luci u proteklih nekoliko mjeseci. Uz to, Iran je u septembru znatno povećao proizvodnju i isporuke, a proizvodnja raste i u SAD-u. Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošle je sedmice broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu zaredom, za njih šest, na ukupno 261 postrojenje.

Polovicom augusta aktivna su bila samo 244 postrojenja, najmanje od 1940. godine, od kada se vode ti podaci. Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska privreda, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.