open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Cijene nafte u trećem kvartalu ove godine porasle skoro 30 posto
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak, nadoknađujući neke od gubitaka pretrpljenih krajem prošle sedmice, jer su se ulagači fokusirali na smanjenu globalnu ponudu i dogovor o privremenom finansiranju američkih vlada postignut u zadnji čas.
02.10.2023. u 10:28
get url
text

Terminski ugovori za decembarsku naftu Brent porasli su za 49 centi, odnosno 0,5 posto, na 92,69 dolara po barelu, dok su u novembru pali sedam centi na 95,31 dolar po barelu na kraju trgovanja u petak.

Ugovori američke nafte West Texas Intermediate porasli su za 55 centi, odnosno 0,6 posto, na 91,34 dolara po barelu, nakon što su u petak izgubili 92 centi.

Obje referentne vrijednosti porasle su skoro 30 posto u trećem kvartalu na temelju predviđanja velike manje ponude sirove nafte u četvrtom tromjesečju nakon što su Saudijska Arabija i Rusija produžile dodatno smanjenje isporuka do kraja godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte s Rusijom i drugim saveznicima, ili OPEC+, vjerojatno neće promijeniti svoju sadašnju politiku proizvodnje kada se panel pod nazivom Zajednički ministarski nadzorni odbor sastane u srijedu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.