open-navfaktor-logo
search
Prisustvovao i Erdogan
Članovi novog saziva Velike narodne skupštine Turske polažu svečanu zakletvu
Članovi novog saziva Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) danas polažu svečanu zakletvu i preuzimaju mandate, a početku ceremonije prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
02.06.2023. u 15:23
get url
text

Parlamentarni izbori u Turskoj održani su 14. maja, a Vrhovna izborna komisija je prije tri dana objavila zvanične rezultate izbora. Čelnik Stranke nacionalnih pokreta (MHP) Devlet Bahceli (75) predsjedava sjednicom kao najstariji zastupnik. Dužnost predsjedavajućeg obnašat će do izbora novog rukovodstva na inauguralnom zasjedanju.

Prisutni u dvorani su odali počast osnivaču Republike Kemalu Ataturku, a prvi je zakletvu položio Bahceli. Turski predsjednik Erdogan prisustvovao je prvom dijelu svečane sjednice, a očekuje se da će polaganje zakletvi trajati i do deset sati.

Na izborima 14. maja Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK Parija) pobijedila je sa osvojenih ukupno 268 mjesta u parlamentu.

Uz AK Partiju, njeni partneri iz Narodnog saveza, Stranka nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 50 mjesta, a Stranka ponovnog blagostanja (YRP) pet, osiguravši zajedničku većinu od 323 mjesta od ukupno 600 u parlamentu.

Republikanska narodna partija (CHP) osvojila je 169 mandata, a sa partnerima iz Nacionalnog saveza osigurala je ukupno 212 mjesta u parlamentu.

Preostalih 65 mjesta u parlamentu osvojio je Savez za rad i slobodu, koju čine Stranka zelene ljevice sa 61 zastupničkim mjestom i Turska radnička partija s četiri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.