open-navfaktor-logo
search
Pomoć ugroženima
Crveni polumjesec Turske organizirao klanje kurbana u 21 državi
Turski Crveni polumjesec prvog dana Kurban-bajrama započeo je s aktivnostima klanja kurbana u Turskoj te u 21 državi na tri kontinenta.
09.07.2022. u 14:17
get url
text

U saopćenju Crvenog polumjeseca navodi se da su od ranih jutarnjih sati počeli sa klanjem kurbana koje su osigurali brojni dobrotvori.

Navodi se da su ove godine klanje kurbana organizirali u Turskoj i u 21 državi u regijama Balkana, Afrike, Azije i Bliskog istoka.

Crveni polumjesec je ove godine kampanju klanja kurbana, između ostalog, organizirao i u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj, Palestini, Iraku, Siriji, Jemenu, Afganistanu, Pakistanu, Bangladešu, Indoneziji, Južnom Sudanu, Sudanu, Somaliji, Ugandi i Tanzaniji.

Predstavnici Crvenog polumjeseca nakon obreda klanja kurbana meso dijele ljudima u potrebi u tim državama.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram zato što se ovih dana obavlja hodočašće u svetom gradu Meki. Jedan je od pet stubova islama i svaki musliman koji je finansijski i fizički sposoban mora učestvovati u hodočašću bar jednom u životu, a da pri tome ne dovede u pitanje opstanak i normalan život svoje porodice.

Za Kurban-bajram se veže još jedan bitan obred, a to je kurban ili mesna žrtva koja se poklanja komšijama i siromašnima, po čemu i sam blagdan nosi ime. Sama simbolika Kurban-bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Kurban-bajram traje četiri dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.