open-navfaktor-logo
search
Vodi se debata
Da li će SAD isporučiti Ukrajincima moćno oružje dron Grey Eagle, zašto strahuju od Rusa
Amerikanci već nedeljama vode debatu o tome da li treba da Ukrajincima isporuče bespilotne letjelice MQ-1C Gray Eagle. To nije taktički borbeni dron male nosivosti kao turski Bayraktar TB-2 sa kojim se samo upravlja kao sa bespilotnom letjelicom, to je prava naoružana bespilotna letjelica.
25.11.2022. u 20:03
get url
text

Njene mogućnosti su velike, može ostati u zraku 30 sati i pokriti preko 400 km površine kopna, dakle duže i više od TB-2, može ponijeti daleko jaču municiju od TB-2, kao što je jedna laserski vođena bomba od 227 kg PAVEWAY IV ili slobodnopadajuća bomba Mk-82 na centralnom nosaču, zatim protutenkovske vođene rakete AGM-114 HELLFIRE i nešto još bitnije tzv. GBU 44B VIPER stand off GPS i Inerciono vođenu bombu male težine do 20 kg koja ima istu bojevu glavu kao i HELLFIRE.

Domet ovog devastirajuće preciznog oružja je preko 10 km. Pored toga MQ-1C može da nosi i APKWS II laserski vođena raketna zrna od 70 mm u sačastim lanesrima od po 8 projektila kojih može da nosi ukupno četiri (32 projektila) ili u kombinaciji sa raketama HELLFIRE ili vođenim bombama GBU-44B. Domet laserski vođene rakete 70 mm je od 2 do 11 km.

VEZANI TEKST - Senatori apeluju na slanje dronova Grey Eagle Ukrajini

Sa ovim oružjem Ukrajinci bi bili u stanju da vrlo efikasno napadaju ruske napadne kolone. U taktičkom smislu to bi im dalo prednost u odbijanju ruskih masovnih frontalnih napada koje recimo sedmicama već izvode u reonu Bahmuta. Rusi naime puste četiri do pet i više napadnih kolona na međusobnoj udaljenosti od 10 do 20 km uz podršku tenkova, artiljerije i jurišnih helikoptera, pa koja prođe prođe. Ukrajinci ne mogu da brane sve tačke napada pa vrše kontranapade na one kolone za koje misle da su im najveća prijetnja, dok im se druge kolone probiju i ukline duboko u pozadinu, a onda im Rusi uvode svježe snage.

Iako Rusi tu trpe ogromne gubitke, ali i ukrajinske jedinice se troše i imaju velike gubitke u naknadnom zaustavljanju ruskih prodora po dubini. Ovako, sa bespilotnim letjelicama MQ-1C Gray Eagle Ukrajinci bi dobili fleksibilnost ui odbrani i mogućnost da iz zraka zaustave sve kolone, neutrališu im tenkove i artiljeriju, a zatim ih tuku pojedinačno. To bi im dalo veliku taktičku prednost, prvo jer ne bi riskirali sa upotrebom ratne avijacije u odbrani koje imaju sve manje. Drugo, s obzirom da američke bespilotne letjelice imaju veću vatrenu moć, veću fleksibilnost upotrebe i otpornost na elektronsko ometanje i sisteme za smanjivanje radarskog odraza, samim tim im je veća mogućnost preživljavanja na bojištu od ukrajinske ratne avijacije.

Američka dilema je da li ovu osetljivu vojnu tehnologiju dati Ukrajini koja će ih upotrijebiti u borbenim uvjetima u kojima teoretski i praktično može pasti u ruke Rusima koji je mogu kopirati ili proslijediti Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.