open-navfaktor-logo
search
Turska
Danski ambasador pozvan na razgovor zbog paljenja Kur'ana i turske zastave u toj zemlji
Turska je u petak oštro osudila ponavljanje "podlog napada" na muslimansku svetu knjigu Kur'an i tursku zastavu u Danskoj, javlja Anadolija.
31.03.2023. u 18:09
get url
text

- Najoštrije osuđujemo da je zločin iz mržnje počinjen u Danskoj 24. marta protiv naše svete knjige Kur'ana i naše slavne zastave bio dozvoljen da se ponovi 31. marta tokom ramazana - istaknuto je u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Navedeno je kako je danski ambasador Danny Annan pozvan u ministarstvo, Ankara je tog diplomatu obavijestila da "najoštrije osuđujemo i protestujemo zbog ovog podlog napada".

- Još jednom odlučno pozivamo danske vlasti da preduzmu neophodne radnje protiv počinilaca ovog zločina i da preduzmu efikasne mjere kako bi spriječile ponavljanje ovakvih provokacija - dodano je.

Podvučeno da je "davanje dozvole ovom gnusnom činu pod krinkom slobode izražavanja apsolutno neprihvatljivo i da se takav pristup nikada ne može opravdati".

U Danskoj su u petak ispred zgrade turske ambasade u Kopenhagenu meta napada bili turska zastava i Kur'an.

Provokacija koju je organizovala grupa pod nazivom Patrioterne Gar Live (Patrioti uživo) prenošena je uživo na Facebook nalogu grupe.

Provokatori su razvili antiislamske transparente, skandirali slogane uvrede protiv islama i izveli podli napad na tursku zastavu.

Na provokaciju ove marginalne grupe, osoba iz Muslimanske zajednice Danske je preko zvučnika objavila dijelove iz Kur'ana i njihov prijevod na danski.

Tokom provokacije nije bilo nasilja, a danske vlasti su unaprijed obavijestile ambasadu Turske u Kopenhagenu i poduzele mjere sigurnosti na tom lokalitetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.