open-navfaktor-logo
search
Kopenhagen
Danski kralj Frederik X preuzeo tron nakon abdikacije kraljice Margrethe
Kralj Frederik X postao je u nedjelju novi danski regent pošto je njegova majka kraljica Margrethe potpisala deklaraciju o abdikaciji, javlja Anadolija.
14.01.2024. u 19:22
get url
text

Hiljade Danaca preplavile su ulice između palate i kraljevske rezidencije u glavnom gradu Kopenhagenu kako bi svjedočili događaju bez presedana.

Ceremonija potpisivanja službeno je odredila Frederika da postane kralj. Gradska policija procjenjuje da je više od 100.000 ljudi izašlo na ulice da dočeka novog kralja.

Rođen 1968. godine, Frederik Andre Henrik Christian je prvo dijete Margrethe i njenog pokojnog supruga, princa Henrika, koji je umro 2018. Njegovo ime je izabrano u skladu s danskim kraljevskim običajem da se nasljednik zove Frederik ili Christian. Njegov jedini brat, princ Joachim, rođen je 1969. godine.

Sin kralja Frederika Christian, sada zvaničn prestolonasljednik, prisustvovao je ceremoniji potpisivanja. U međuvremenu, Mary rođena u Australiji je prva obična osoba koja je postala kraljica u Danskoj.

Kraljica Margrethe objavila je svoju namjeru da abdicira u svom novogodišnjem obraćanju, sa 83 godine, nakon više od pet decenija na tronu.

Na tron je stupila 1972. godine, nakon smrti njenog oca, kralja Frederika IX. Ona je postala prvi danski monarh u skoro 900 godina koji je dobrovoljno abdicirao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.