open-navfaktor-logo
search
SAD
Demonstranti prekinuli Blinkenovo izlaganje u Senatu, tražili prekid napada u Gazi i poručili: Palestinci nisu životinje
Demonstranti su u više navrata prekidali američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena tokom njegovog izlaganja u Kongresu, a od administracije američkog predsjednika Joea Bidena su tražili hitan prekid vatre u blokiranom Pojasu Gaze.
31.10.2023. u 18:08
get url
text

Blinken je šutke sjedio dok su demonstranti zahtijevali primirje u Gazi i u više navrata prekidali njegovo izlaganje pred Senatskim odborom za izdvajanja.

"Prekini vatru odmah!", "Spasite djecu Gaze!", "Palestinci nisu životinje!", neke su od poruka koje su demonstranti uzvikivali u Senatu.

Demonstranti su držali u rukama i transparente sa pozivima na primirje u Gazi, a iz sale su ih izveli pripadnici osiguranja.

Nakon što se situacija smirila, Blinken je nastavio izlaganje i rekao je da se humanitarnoj pomoći mora dozvoliti da uđe u Gazu, a civili moraju biti u mogućnosti da se drže podalje od opasnosti, što je, kako je rekao, komplikovano Hamasovim "korištenjem civila kao živog štita".

- Moraju se uzeti u obzir humanitarne pauze, pomaganje u sprečavanju pogoršanja humanitarne katastrofe u skladu je s najdubljim principima naše nacije, uključujući naše uvjerenje da je svaki civilni život jednako vrijedan zaštite. Bez brze i kontinuirane humanitarne pomoći, sukob bi se mogao proširiti - rekao je Blinken.

Obrativši se u Senatu, zajedno sa Blinkenom, američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je više puta jasno stavljao do znanja izraelskim liderima da je zaštita civila u Gazi i moralna odgovornost i strateški imperativ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.